Framtid i Jokkmokks kommun

Byatömning. Eller varför blir vi bara färre?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

SCB-statistiken för kvartal 1 2014 har kommit.
 
Jokkmokks kommun minskar ett par själar (-2), men vi lever ju i den verkligheten att så litet tapp känns som en uppgång. Glädjande nog föddes sjutton ungar under kvartalet.
 
Länet ökade drygt 100 till 249554 pers. Våra tre gruvkommuner ökade. Kiruna mest +53.
 
Men mot för 50 år sen så har länet minskad befolkning (bilden nedan). Och Jokkmokk halverad.
 
Hur kan det bli så. Eftersom alla jublar över att vi är Sveriges rikaste och idag mest expansiva län så kan det ju bara bero på två saker. Antingen har Norrbottningen aldrig varit riktigt 100 utan bara släppt iväg alla rikedomar för att vi är ju så snälla och givmilda.
 
Eller så är det en medveten politik från de som styr Sverige. Vi ska inte använda Norrbottens rikedomar för att bygga upp ett framtidens Norrbotten. Det vore ju orättvist mot de som bor i Stockholm som har det så hemskt. Det kanske vi får höra i valrörelsen i höst. Vad tror ni?
 
Däremot så kan man ju fantisera hur det hade sett ut häruppe om vi hade fått tillhöra Norge istället för Sverige när gränserna drogs. Norge har ju en annan vision om den glesa bygden i landet.
 
I Sverige så har det växlat mellan regeringarna de senaste 50 åren. Men för glesbygden händer inget som bryter mönstret.
 
Är det nån som tror att nästa regering har ett recept för utveckling av inlandet?!

Roland Boman i Framtiden
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: