Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvan och Framtiden engagerar.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Måndagen 3-10 2011 fick kommunfullmäktige i Jokkmokk information från gruvbolaget Beowulf Mining(BW) om järnmalmsfyndigheten och planerna på en gruva 4 mil utanför Jokkmokk. Något som både upprör en del människor och skapar framtidstro hos andra.
Vi  i Framtiden har ställt oss positiva till en framtida gruvbrytning, men det är inte tyckandet hos Jokkmokkspolitiken som avgör om det blir av eller inte. Däremot så är det ju bra för alla parter om åsikterna för eller mot kan hålla sig till sakfrågan och inte rusar iväg i mer eller mindre fantasifulla påståenden.
En kort återgivning av informationen från BW kanske kan förklara en del av gången runt en öppning av en ny gruva. Det är lagar och regelverk som staten och myndigheterna har fastställt som gäller. Bla. miljöbalken.

Provborrningen som utförts visar på en stor fyndighet med god järnhalt. Därför ansöker BW om tillstånd för provbrytning och bearbetningskoncession under 2011. Till detta ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB)upprättas. Nästa steg är att söka tillstånd för gruvverksamhet, Miljödomstolen handhar den frågan.
Den MBK som upprättas ska beskriva verksamhetens förväntade konsekvenser på människors hälsa och miljön och utgör ett beslutsunderlag. Samrådsmöten sker i flera steg med myndigheter, särskilt berörda och allmänheten.  De två berörda samebyarna har nu varsin jurist som företräder dem. Det har genomförts provtagningar, provfisken, fältinventeringar  mm under sommar och höst. Och en MKB kräver också en mängd övriga genomlysningar vad gäller allt från vatten till motstående intressen till samhällsekonomi mm.

Om 2011 års ansökningar blir godkända så innebär nästa års (2012) insatser bla. följande
Fortsatta borrningar
Provbrytning och storskaliga metallurgiska tester
Utredning om transportalternativ mm. Där är idag huvudspåret att nyttja Inlandsbanan och malmbanan för utskeppning via Narvik. Från gruvan fram till Inlandsbanan är idag ett stickspår som BW själv anlägger det alternativ som studeras.
Preliminär studie om investeringens storlek och projektets lönsamhet.

2013-2014
Detaljerade planer för gruvbrytning, proscessanläggning mm.
MKB utredningar och ansökan om miljötillstånd.
Slutgiltig lönsamhetsstudie. Arbete med finansieringslösningar.

2015-2016
Förutsatt godkännande av miljötillstånd mm.
Beslut om investering i gruvdrift.
Upphandling av maskiner och entreprenader mm.
Start för anläggnings och byggnadsarbeten.

2016-2017
Maskiner på plats och anläggningar färdigställda.
Start av gruvdrift.
Beräknade årsarbeten 300.

Detta enligt gruvbolagets information och att de olika etapperna håller tidsmässigt.
Mer information om vad som gäller går att få av bolaget och myndigheter. Det här är en kort sammanfattning av några av de viktigare hållpunkterna som kan vara bra att ha med sig i den fortsatta debatten om gruvbrytning i vår kommun.

Roland Boman från Framtiden