Framtid i Jokkmokks kommun

Att plundra en kronjuvel.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Både i Svd och Aftonbladet har det skrivits ett antal artiklar om när regeringen och Maud Olovsson köpte det holländska energiföretaget Nuon och därmed började förskingringen av Vattenfalls tillgångar. Olika företrädare för regering och opposition tvår sina händer och säger som i en klassisk Palmesketch. "Å fan det hade jag ingen aning om". Fast alla visste.
Men det finns en andra dimension i detta. Något som hittills inte varit upp på agendan. Nämligen utförsäljning och privatisering av Vattenfall.
Men hur? Konspiration , fantasier eller verklighet. Ja det får var och en bedöma.
 
Men tillbaka till den andra dimensionen och en historieskrivning. Inför riksdagsvalet 1994 var dåvarande ministern med Vattenfall på sitt bord Per Westerberg, numera talman i riksdagen, i Jokkmokk på ett torgmöte och talade om att de skulle påbörja en försäljning av Vattenfall om de fick fortsatt förtroende i riksdagsvalet. I den tiden genomfördes också kraftfulla personalnedskärningar hos Vattenfall för att förbereda utförsäljningen. Politiken i vår kommun fick också en påringning av en ledande centerpartist i riksdagen, som erbjöd en ekonomisk uppgörelse med kommunen att vi skulle vara positiv till detta. Givetvis blev det nej.
Men sen då? Jo, vi går fram till 2009 och det som nu skrivs om i media.
 
2009 är det återigen en borgerlig regering och man har samlat i ladorna för att genomföra utförsäljningen av statliga bolag. Och nu är det dags att förbereda Vattenfall. Maud Olovsson centerledaren och näringsminister, har bytt styrelseordförande i Vattenfall och tillsatt Lars Westerberg, bror till Per som i Jokkmokk lovade att sälja Vattenfall, för att genomföra detta.
Och här kommer det som kan vara en konspirationstanke eller en strategi. Välj själv.
Men att sälja ut kronjuvelen Vattenfall i full kraft och med god ekonomi skulle inte gå så bra. Dels skulle nog ingen förutom oljestater kunna lägga upp slantarna, dels så skulle nog folkopinionen reagera om Vattenfall blev utländskt.
Men ett ordentligt ekonomiskt skadat Vattenfall skulle mycket lättare gå att stycka upp och sälja bit för bit. Och givetvis den idag extremt lönsamma vattenkraften vars vinster idag täcker förlusterna i Maud Olovssons svindlande affärer. Så kan i korta drag planeringen hos Maud Olovsson och näringsdepartementet sett ut. Och det här är självklart känt hos hela regeringen. Men det var en del av deras strategi att sälja ut de gemensamma bolagen. Och alla godkände affären med Nuon. Även de fackliga företrädarna som sitter i Vattenfalls styrelse. Och socialdemokraterna gav klartecken också. Nu säger den nye (s)-partiledaren att man ändrade sig efter några dagar. Nu när media tar upp frågan efter 4 år.
Men det som också är märkligt med Sverige och svensk lagstiftning är att Maud Olovsson och andra ansvariga inte behöver ta ansvar för sina svindlande affärer och kanske rent av bedrägerier.
Om inte annat så för trolöshet mot huvudman. Huvudman är i detta fallet Svenska Folket.

Roland Boman i Framtiden

Mera rusta mot ryssen.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Angående fänrik Fjuns (Jan Björklund fp) krav på upprustning för att mota de hotfulla ryssarna. (Se tidigare blogginlägg). Det blev en underlig blandning på reaktionerna bland de andra politiska partierna. Björklund får med sig kristdemokraterna och socialdemokraterna i sin upprustningsiver. Men sossarna braskar lite att det inte är självklart att det är Gotland som är viktig att försvara. Statsministern verkar måttligt road över Fänrik Fjuns tilltag . Men centerns Annie Lööf måste man ge med beröm godkänt som tycker att man ska satsa pengarna på att förbättra skolan istället för militär upprustning. Den kängan visste var den satt.

Nu krigar vi igen!

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Folkpartiet mot Ryssland.

Efter att som skolminister på kort tid få alla kurvor att peka nedåt för våra barn i skolan så vill nu regeringens egen Fänrik Fjun- Jan Björklund i folkpartiet- att Sverige ska rusta militärt mot det ryska hotet. Kravet kommer dagen efter att Ryssland spöat Tre Kronor i ishockey. Han vill också att Sverige ska köpa ett robotförsvar och montera upp på Gotland. Antagligen är han rädd att ryssarna ska anfalla när han är och minglar under Almedalsveckan. Då behöver han skydd. Men tänk om ryssarna anfaller under Hultsfredfestivalen hur går det då. Eller om ryssarna inte alls anfaller utan nöjer sig med att spöa oss i ishockey. Vem ska Fänrik Fjun då anfalla. Kanske kan det vara så att Fänrik Björklund-Fjun tänker använda robotsystemet för att få ordning och reda i skolans värld.