Framtid i Jokkmokks kommun

Värdet av en fisk.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Den här bilden finns i en bok om Norrbotten från 1958. Bilden tillsammans med några andra bilder visar ljustring av lax. Den är tagen vid dåvarande Skällarimselet mitt mellan Vuollerim och Jokkmokk. Det är en speciell bärmes och laxstjärten bands upp för att inte ligga och slå när den bars. Det kan också ge en förståelse för vilka fiskar som en gång tilläts leka i vår älv. För de flesta av oss har aldrig sett en sån här fisk.
Då när Jokkmokksälvarna byggdes ut fick man i stort sett ingenting i ersättning för det förlorade fisket. Idag lever många av oss i en annan värld där fisken värderas mer levande än död. Det som händer idag- och som ger oss som tror på att vi ska få se vatten i de torra och döda älvfårorna - är att miljökraven från EU idag har nått fram till kraftbolagens ledningar så det som en gång såg omöjligt ut ligger faktiskt nu inom räckhåll. Men inte utan strid.

Gott Nytt År

Roland Boman för Framtiden.

Spegeldammen

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Så här ser spegeldammen i Vuollerim ut, som jag skrev om. En järnspont tvärs över älvfåran för att hålla en vattenspegel i selet ovanför. En körbana för trafik. Och nedanför en torrlagd älvfåra. Det blir intressant om miljökraven från EU kan ge en liten återbäring till byn. Bilden är från augusti i år när vi hade fyra riksdagsmän på ett tredagars besök i Vuollerim. Besöket hade fokus på vattenkraft och miljö.

Hoppsan- Miljökrav på vattenkraften.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

 
Nu darrar vattenkraften och Vattenfall. Helt plötsligt börjar EU ställa miljökrav på vattenkraften. Den vattenkraft som framställts som det mest miljövänliga energislaget som vi har. Det är samtidigt spännande att det är EU som på olika sätt driver miljöfrågor kring vatten. Sveriges riksdag och regering säger väl som i den klassiska Hasse&Tagedialogen, "Å fan det hade jag ingen aning om." 
 
Den stora inköpsskrällen av Nuon i Holland kostar fortfarande Vattenfall miljardbelopp. En sån fantastiskt dålig affär så det gränsar till trolöshet mot huvudman som det så vackert heter. Och huvudman i det här fallet är Svenska Folket. I många länder med lagstiftning och rättsskipning som inte som i Sverige är inriktad på att fälla folk för fortkörning och ge parkeringsböter, så hade det kunnat bli en rättslig sak av detta. I Kalifornien så dömdes ansvariga för elföretaget Enron för sitt ansvar i den härvan. För bakom denna holländska vansinnesaffär ligger ju drömmen om att sälja Vattenfall till privata aktörer. Maud Olovsson som näringsminister var självklart fullt informerad om hela affären och godkände den. Och hennes och centerpartiets våta dröm var ju att privatisera Vattenfall.
 
Men om man nu ska sälja Vattenfall varför gör man då en sån jättekass affär som att köpa Nuon. Jo detta är ju det finurliga. Ett välskött Vattenfall med ordning och reda och stora vinster till statskassan skulle vara svårt att sälja.Opinion, media, folk skulle kraftfullt agera mot en försäljning. Och framför allt så skulle det bli dyrt för en köpare att finansiera en affär. Men ett Vattenfall med dåliga finanser pga vansinnesköp skulle bli lättare att stycka och sälja ut. Man kanske rent av skulle bli tvungen att sälja delar av den lönsamma vattenkraftsproduktionen för att betala de dåliga utlandsaffärerna. Så ännu är inte utförsäljningen av våra naturresurser över. Dessa små notiser kan vara det som förebådar huggsexan.
 
I Vuollerim finns ett konkret exempel på konsekvenserna av det investeringstopp hos Vattenfall som blev följden av Nuon-affären. Den så kallade spegeldammen som finns för att hålla en vattennivå i Vuollerimselet är samtidigt en överfart över den torrlagda älvfåran. Den skulle ersättas av en bro över torrfåran och den rostiga järnsponten som är själva spegeldammen skulle tas bort och en mer naturliga forsnacke skulle göras. Allt var klart anbudsförfrågan skulle ut, man hade en prislapp på ca. åtta miljoner för projektet. Då kom beskedet. Lägg ned. Vattenfall har handlat i Holland.
 
Roland Boman i Framtiden