Framtid i Jokkmokks kommun

Ja se pengar.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Idag var det kommunfullmäktige med de nya ledamöterna som valdes i kommunvalet i september. Mötet hölls i Porjus.

Den största frågan var hur den kommunala budgeten skulle se ut nästa år. Alltså hur mycket pengar de olika verksamheterna (skola, omsorg osv) skulle få.

Som jag vid ett flertal tillfällen påpekat så är budgetunderlaget som vi får väldigt bristfälligt. I princip så ska fullmäktige ta beslut om att fördela mer än 300 miljoner på det underlag som syns på bilden nedan.
Det påstods dessutom från kommunledningen att det finns underlag att hämta om man ville. Underlag som märkligt nog inte redovisades för kommunfullmäktige.

Det sades också att det gick att hämta digitalt via kommunen/datorn men ingen i fullmäktige kände till det. Sen sades det att det är nog bara kommunstyrelsen som har tillgång till underlagen. Vilket tydligen heller inte stämde. Alla i kommunstyrelsen har inte kunnat ta hem underlagen via datorn.

Med ett så pass undermåligt underlag så blev det omröstning om budgeten skulle klubbas igenom idag eller skickas tillbaka för att vi skulle få ett anständigt underlag att fullmäktige skulle kunna besluta om en budget som vi vet innehållet i. Vi i Framtiden ville tillsammans med övriga partier i opposition att vi skulle få ett bättre underlag att ta ställning till.

När det kom till omröstning så ville socialdemokraterna och vänsterpartiet ta beslut idag trots att i varje fall någon ledande sosse höll med om att underlaget var bristfälligt. För vänsterpartiet som regerar Jokkmokks kommun fanns dock inga betänkligheter att rösta igenom budgeten på undermåliga underlag.
 
Nu blev ändå beslutet att skicka tillbaka budgetärendet för att få fram bättre underlag trots att vänstern och sossarna sa nej.
Återremiss som det kallas behöver bara en tredjedels majoritet för att genomföra det. Därför kan en minoritet av partier få igenom en sån åtgärd. Det innebär att beslutet skjuts fram en månad till nästa fullmäktige.
 
Roland Boman i Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: