Framtid i Jokkmokks kommun

Beowulf möter Jokkmokkspolitiken.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Idag på förmiddagen har ledningen för Beowulf Mining mött den nya? politiska ledningen i Jokkmokks kommun ( sossar och vänstern antar jag) för att informera om bolagets fortsatta verksamhet i Kallak.
 
Dagsläget för bolaget har också skrivits om i lokalpressen NSD och Kuriren de senaste dagarna, så där finns mer info.
 
Roland Boman i Framtiden

Shakespeare och gruvor.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

To be or not to be.That is the question.
 
Gruvor är en värld som är svår att förstå för en vanlig dödlig. Oerhörda penningflöden. Markkonflikter. Arbetstillfällen. Många ingredienser i ett drama.
 
Northland i Pajala läggs i malpåse bla. för att världsmarknadspriserna sjunker. Trots investeringar och kassaförstärkningar på tillhopa 10-13 miljarder kronor.Kanske 500-600 människor sägs upp i bolag och hos underentreprenörer.

I Jokkmokk pågår ännu undersökningen av Kallakmalmen på olika sätt. Länsstyrelsen har gett bakläxa på tänkta transportlösningar.

Beowulf/Jimab utlovar  200 till 1500 nya jobb inom en snar framtid. Och en investeringskostnad på bara halva summan av vad Northland satsat i Pajala.
 
Just nu är man och besöker myndigheter i Norrbotten och politiker i Jokkmokk för att informera om dagsläget.
 
Undrar vad den nya kommunledningen i Jokkmokk har att säga om detta.
 
Men som Shakespeare skrev. To be or not to be....
 
Gruvologisvängarna är inte lätta att följa.
 
Roland Boman i Framtiden
 

Nu börjar politiken.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu börjar den nya tiden för Framtid i Jokkmokks Kommun. Efter att ha läst i tidningarna och hört det blivande kommunalrådet i radio säga att det var aldrig aktuellt att fortsätta samverka med oss så är vi nu ett parti i opposition.

Igår så var det en strategisk dag inför den budget som ska antas för 2015. Det vi fick oss till livs var tyvärr bara en önskelista från förvaltningarna om vad de ville ha. Ingen strategisk analys utifrån den dåliga ekonomi som kommunen har.

Inga dokument som visar hur det har sett ut de senaste åren vad gäller ekonomi och utfall. Inte minsta lilla stapeldiagram.

Vi har begärt av (s) när vi var i samarbete att få bättre underlag inför budgetprocessen. Vi fick aldrig något sånt. Och det ser lika illa ut i år. Det enda vi vet är att önskelistan innehåller önskningar för 17 miljoner mer än det finns pengar. Och att investeringarna är ganska fria från offensiva satsningar.

Det vårat parti ser i denna budgetomgång är att skola och omsorg måste få en större del av kakan. Så budgeten för 2015 blir det första vi kommer att ta tag i som oppositionsparti.
 
Roland Boman i Framtiden