Framtid i Jokkmokks kommun

Var kommer rösterna ifrån.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I gårdagens SVT-nyheter var partiledarna för MP och SD med.
 
Där lanserade det erfarna skjutjärnet teorin att MP var storstadsparti och SD rycker fram i glesbygden. Och partiledarna hakade på.
 
Teorin var som vanligt att glesbygden var besviken och kände sig övergivna. Och därför röstade på SD.
 
Men vilket j-vla svammel. Visserligen är MP att parti för de större ställena. Men det är SD också.
 
Skåne, Stockholm och Västra Götaland, de tre största länen/regionerna har var och nästan fyra gånger med SD-väljare än de tre nordligaste länen tillsammans.
 
Även i procent så är de fler SD-röstare i de största länen.
 
Så denna nyhetssändning på SVT är väl som mycket annat som produceras. Vet man inte vad man talar om så kan man ju alltid skylla på glesbygden.

Roland Boman i Framtiden

SD och M

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det har ju alltid odlats en bild från journalister och maktens företrädare att de som röstar på SD dels är missnöjda, lågutbildade äldre arbetare och dels ungdomar som står lite utanför.
 
Samtidigt så visar forskning att de är dessa grupper som inte brukar rösta i samma utsträckning som andra. Men hur går då ekvationen ihop i detta val. Ja den kanske inte går ihop.
 
Ett parti som fått en hel del intern kritik för sin politik i fråga om invandring/flyktingmottagning är M. Och Fredrik Reinfeldt har alltid försvarat ett öppet Sverige. Men missnöjet har funnits och finns i moderatleden.
 
Och vad gäller FP så gjorde de ett starkt val när Leionborg var ut om hårdare tag i samband med ett riksdagsval.
 
Om man ser hur rösterna har flyttat så är M den stora förloraren tillsammans med PP, Fp och Junilistan. I antalet röster. SD har ökat med nästan 250000 röster. Hela den rödgröna sidan har ökat. Och en halv miljon fler har röstat denna gång.
 
Så frågan jag ställer mig är, är SD framgångarna enbart att man lyckats mobilisera det som sägs vara deras väljarkår. De bittra, de som inte brukar rösta osv. Jag tror inte på det.
 
Jag tror att SD har sina väljargrupper överallt i samhället och jag tror också att en hel del av moderaternas tillbakagång beror på att deras väljare flyttat till SD. Få se om någon journalist eller annan allvetare nånsin kommer att lansera en sån teori. Eller om det är den invanda teorin som gäller.

Roland Boman i Framtiden
 

Sista timmarna.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Om ett par timmar så börjar rapporterna om valresultatet att strömma in.
 
I Jokkmokks kommun lär S vara störst. De är ju också dom som bedrivit valrörelse.
 
Sen kan nog det andra partiet som syns på bilden MP, bli näst störst före V.
 
För fem år sen röstade 37,72% av de röstberättigade. Så varje röst när få röstar ger större utslag.

Roland Boman i Framtiden.
 

EU-valet.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nå, var det nån som blev något klokare och säkrare på vilket parti som det ska röstas på i EU-valet efter gårdagens TV-debatt.
 
Dom är ändå ganska lika varandra de olika partierna. Lite tvärsemot för sakens skull, men mest drar dom åt samma håll.
 
Mest var det ju bröderna C och KD som blängde på varandra.
 
Men ingen fråga ställdes heller av storstadsjournalisterna om hur EU påverkar glesbygden. Men det är ju som vanligt. Skjutjärnen från TV har väl aldrig varit i glesbygden så blir det inga frågor om den heller.
 
Jag får fortsätta vidhålla att jag gillar centerpartisten för han har rutig flanellskjorta. Men vad har partierna för politik för Jokkmokks kommun.
 
Roland Boman i Framtiden.

EU, EU gamle vän.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

EU-valet har final på söndag. Affischeringen i vår lilla Kyrkostad är sparsam.
 
 
Ingen har sett en EU-politiker annat än på bild under 2000-talet i vår kommun. Ingen kan heller direkt säga vilka frågor som drivs i EU som är Jokkmokksfrågor. Däremot så sägs det att många beslut där påverkar vardagen här. Om det då är bra eller dåligt vet kanske ingen heller.
 
 
Men vi ska givetvis rösta. Men på vad?
 
Moderaternas Fjellner har ju tagit klar ställning mot vattendirektivet som kan ge oss lite tillbaks från vattenkraften,.Så han ska bort.
 
Sossarnas listtoppensionärer som gjort sitt på hemmaplan-team, är ju bra på att prata men blir det nått. Första S-norrbottning är på plats 26. Men vad har de gjort för Jokkmokk. Nja, ska dom få rösten för att vi är mest gammfolk här i kommunen..
 
MP då som får har en som gjort något för havsfisken, men min fråga till henne om våra älvar utan biologisk mångfald har nog fastnat i hennes EU-brevlåda. Så hon får nog fara med Jussi Björling- Till Havs. Men sen har ju MP sitt eget gröna tomteskägg på listan. Han kanske får nån röst i Kalix.
 
Pirater, Fi-are med knuff, och SD-folk som inte förstår att dom blir invandrare i Brysselkålens hemvist. Nä, dom åker bort.
 
V, nja vi får väl se. Dom vill ju inte vara med, så därför är dom med.
 
KD och FP, vem vet vad dom gör. Knyt fast halva mänskligheten vid spisen men befria korna. Kan det verkligen vara nåt och fara till Bryssel för.
 
Ja men C kan det vara något de. Jo, ta mig den. Förstanamnet som ingen vet vem det är hade rutig flanellskjorta på sig i en debatt. Och såna skjortor brukar jag också ha. Så kanske det är det som tills slut tar min röst.
 
Men annars vete tusan. Rösta det ska jag, men ska bristen på politik göra att jag röstar på en flanellskjorta eller skägget i brevlådan eller pen(s)ionärslistan. 
 
Politiken är märklig i det stora EU. Förresten gick Jokkmokk nånsin med i EU när det folkomröstades under förra årtusendet. Ja vem vet om EU.

Roland Boman i Framtiden

Byatömning. Eller varför blir vi bara färre?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

SCB-statistiken för kvartal 1 2014 har kommit.
 
Jokkmokks kommun minskar ett par själar (-2), men vi lever ju i den verkligheten att så litet tapp känns som en uppgång. Glädjande nog föddes sjutton ungar under kvartalet.
 
Länet ökade drygt 100 till 249554 pers. Våra tre gruvkommuner ökade. Kiruna mest +53.
 
Men mot för 50 år sen så har länet minskad befolkning (bilden nedan). Och Jokkmokk halverad.
 
Hur kan det bli så. Eftersom alla jublar över att vi är Sveriges rikaste och idag mest expansiva län så kan det ju bara bero på två saker. Antingen har Norrbottningen aldrig varit riktigt 100 utan bara släppt iväg alla rikedomar för att vi är ju så snälla och givmilda.
 
Eller så är det en medveten politik från de som styr Sverige. Vi ska inte använda Norrbottens rikedomar för att bygga upp ett framtidens Norrbotten. Det vore ju orättvist mot de som bor i Stockholm som har det så hemskt. Det kanske vi får höra i valrörelsen i höst. Vad tror ni?
 
Däremot så kan man ju fantisera hur det hade sett ut häruppe om vi hade fått tillhöra Norge istället för Sverige när gränserna drogs. Norge har ju en annan vision om den glesa bygden i landet.
 
I Sverige så har det växlat mellan regeringarna de senaste 50 åren. Men för glesbygden händer inget som bryter mönstret.
 
Är det nån som tror att nästa regering har ett recept för utveckling av inlandet?!

Roland Boman i Framtiden
 

Varför blir vi bara färre

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Ingen som vet.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu har det då resonerats riksdagshuset om storsvindleriet i Nuon-affären. KU har delat ut en prick till Maud Olovsson, som var politiskt ansvarig för miljardrullningen.
 
Här har det pratats med Borg och Reinfeldt som inget visste.
Men inget med Olovsson som inget mindes. Men nu har hon pratat ut i SVT. Och verkligen pratat. Reportern fick inga svar på sina frågor och Olovsson pratade på utan att säga nånting i fem minuter.
 
En prick de får hon efter veckor av uppskruvat tonläge. Hon har visat precis som Reinfeldt och Borg att de fullständigt sk-ter i KU. Och med all rätt. Du kan som ansvarig minister och statsminister rycka på axlarna åt att 10-tals miljarder har svindlats bort.
 
Bryr mig inte och vet inte. En prick det får du.
 
Det motsvarar väl en tillsägelse på fotbollsplan. Inte gult eller rött kort. Nänä, domaren viftar med fingret och säger. Så tokigt det blev.

På bilden här nedan så är det bla. fyra riksdagsmänniskor vid spegeldammen i Vuollerim. Den skulle ersättas med en broöverfart år 2009. Beräknad kostnad kring 8 miljoner.
 
Men det ställdes in. Vattenfall hade köpt Nuon. Alla pengar skulle dit. Det märkliga är att man visste det omedelbart att det var en katastrofaffär.
 
Och för det så delades det ut en stycke prick. Heja Sverige!

Roland Boman i Framtiden

Var det bättre förr?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det låter som från någon science-fiction film, men för femtio år sen fanns det fortfarande makthavare som arbetade för glesbygden. Trots att vi hade en Sträng finansminister då.
 
Då på 1960-talet början lyckades man från norra Sverige påverka regering och riksdag så att en malmfond bildades, där resurserna i fonden skulle användas för att utveckla Norr- och Västerbotten.
 
Tyvärr så har regeringarna sen dess plocka sönder malmfonden. Det blev bla. Nutek och Tillväxtverket. Så det blev som vanligt kanske man kan säga. Smulor. Och det tillståndet råder än idag.
 
I riksdagen så är de flesta partier emot att det ska lämnas pengar för en lokal utveckling från gruvbrytning. Undrar hur partiena som finns i Jokkmokk ställer sig till att gruvbolagen ska lämna en del till kommunen där de verkar??!!

Roland Boman i Framtiden.

(S)a(M)ma sak.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu har då en stor partiledardebatt igen varit på TV.
 
Och återigen så är skillnaden mellan partierna mer en fråga om tonläge än om politik.
 
Samma förutsägbara teman som vi hört många gånger förr. Och samma gamla svar.
 
Jag tycker faktiskt det var dåligt av SVT att bara mala på som dom gjort så länge nån kommer ihåg. Varför kan inte de journalistiska spjutspetsarna gå utanför sitt eget navelludd när de ska formulera frågorna.
 
Bara Babbel kanske man kan kalla kvällens övning. Och sen återstår väl ett antal likadana utfrågningar med samma frågor innan det äntligen blir val.
 
Skärpning mediafolk. Försök nu att göra bättre TV-politik. Sluta köra repriser.

Roland Boman i Framtiden.