Framtid i Jokkmokks kommun

Vattenkraften, då och nu.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Idag är miljön och vattenkraften ett hett diskussionsämne. Orsaken är ett EU-direktiv som handlar om vattenmiljö. I stort sett all vattenkraft i Sverige är undantagen från att ta miljöhänsyn. Miljöfrågorna vid vattenkraft regleras av en lag från 1918. Just det en nästan 100 år gammal lag.
 
Nu står den stora striden i Sverige om vattenkraften ska behöva åtgärda den oerhörda miljöpåverkan som den storskaliga vattenkraften gjort i vårt land. Eller om den största miljöpåverkan får en frisedel för att den är så stor.
 
Där är vattenkraften unik som kan resonera i dom termerna. All övrig näringsverksamhet får ju större pålagor ju större miljöpåverkan den gör. Så för oss som vill att lillälven ska leva igen så står hoppet till EU.
 
Urklippet nedan är från 1959 och visar att kommunerna mfl. ställde krav på riksdag och regering i samband med den stora utbyggnads epoken. Tyvärr fick dom inget gehör då. Vi får hoppas det går bättre nu.
 
Roland Boman

När är du född?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det finns ju spännande statistik på allt. En del kallar det för värdelöst vetande.

Nu finns det också tagit fram vilket datum under året som flest är födda i den kommun där du är skriven. Även så för Jokkmokks kommun.

Hos oss finns det datum för de två dagar som har mest födda. Och räknar man bakåt lite drygt 9 månader så finner man att två händelser sticker ut som "skottillfälle."

Inte nyårsafton och midsommarafton.

Det första är efter första älgjaktsveckan. Lite drygt 9 månader senare, på ett enskilt datum finns det flest som fyller år på samma dag i Jokkmokk.

Och det andra är vintermarknaden. 9 månader och en vecka efter den så finns många födda på ett enskilt datum i Jokkmokks kommun.

Ja, statistik kan ge oss sånt som ingen någonsin har brytt sig om att fråga efter.

Roland Boman i Framtiden

Politik- ett sätt att aldrig dra åt samma håll.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu går självförsvarets vågor högt bland de partier som skriftligt reserverade sig mot vår motion om minerallagen.
 
Själv tycker jag att det är trist att det bara blev vi och ett parti till som röstade för förslaget. Övriga partier var emot.
 
Men motionen är nu tagen av Jokkmokks kommun.
 
Tyvärr så tappar arbetet med motionens syfte stor kraft, när regering och riksdag nu kan säga, jamen sex av åtta partier i Jokkmokk är ju emot det som står i motionen.
 
Tyvärr var det viktigare att grotta ned sig i att märka ord och som vanligt leta sätt att slippa vara överens, än att ta tag i frågan så att  vi tillsammans hade kunnat jobba vidare med intentionen (som betyder syfte, avsikt, plan, uppsåt) i motionen.
 
Vår förhoppning var att vi skulle lämna tiden där vi pucklat på varandra i en fråga som vi inte avgör, och istället rikta den gemensamma kraften mot riksdag och regering som äger lagstiftningen och minerallagen. Att partierna gemensamt skulle ta tag i frågan som förslaget tar upp.
 
Men tyvärr! Där trodde jag/vi gode fel. 
 
Nedanför texten finns protokollutdraget där det står att Jokkmokks kommun har antagit motionen.
 
Roland Boman i Framtiden.
 

Vuollerimälven ska leva igen.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Ikväll var jag på ett bra möte i Vuollerim. 50 människor med var med och lyssnade och resonerade om det går att återskapa en del av den älv som försvann för snart 50 år sen i samband med vattenkraftsutbyggnaden i Lilla Lule älv.
 
På mötet fick vi också en inblick hur man från Umeå Universitet arbetar med modeller för att se vad som ger största möjliga effekt för miljön vid minitappningar mm.
 
Samtidigt som vi får veta att i en diskussion i riksdagshuset idag så var den försvunna Lilla Lule älv med på dagordningen.
 
EU som vi i vardagen inte tycker att vi riktigt vet vad det är, har klämt till med ett direktiv som säger att även vattenkraften ska bry sig om miljön.
 
Detta skickar rysningar i ryggmärgen hos de stora kraftbolagen och hos de stora riksdagspartierna.
 
Samtidigt som det öppnar en glugg av framtidstro hos oss som vill att den försvunna Lilla Lule älv ska få återuppstå lite grann.
 
Men det kommer att vara en Vuollerim-Davids kamp mot storbolags och riksdagsparti-Goliat. En lång och intensiv kamp som bara kan sluta på ett sätt.
 
Älven kommer tillbaka.

Roland Boman i Framtiden.

Gruvutveckling- för eller mot.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Då har vi då haft kommunfullmäktige där vårt förslag om miljöavgifter mm. vid en gruvetablering diskuterades.
 
Och politik visade sig återigen vara det möjligas eller kanske det omöjligas konst. Jag har ju bla. hyst funderingar om vilket och vems stöd vårt förslag skulle få.
 
En bra diskussion med många synpunkter var på väg att sluta i en skrivning som innebär att intentionerna i vår motion skulle användas som underlag i kommunens framtida arbete med förutsättningar för gruvverksamhet. Alltså det skulle jobbas och lobbas mot riksdag och regering från Jokkmokks kommun och partierna, för att få en förändring av minerallagen till stånd. Och via kommunstyrelsen hitta gemensamma nämnare i detta arbete. Miljöavgifter som går till kommunen och andra berörda. Större inflytande för kommunen vid etableringar mm.
 
Då precis när ett beslut som de flesta kunde stå bakom så vart det som vanligt. MP sa stopp och ville ta en kvart med sina kamrater i de andra partierna. Och man kommer tillbaks och säger nej.
 
Istället så vill man ha det svar som låg från kommunstyrelsen, där motionen anses besvarad. Och då händer inget mer. Nu händer det lite saker under dagen, så (s) tillsammans med oss i Framtid i Jokkmokks Kommun säger ja till motionen så den antas av Jokkmokks kommun.
 
Alla andra partier säger nej!!!??? MP, V, SV, C, M, FP: Visst är det märkligt de vill inte att Jokkmokks kommun ska röra i dessa saker som faktiskt på sikt kan ge vår kommun en positiv utveckling.
 
MP gick egentligen ganska långt i sina klargöranden. "Motionen är bra men inte i Jokkmokk" säger man. Mp tycker inte att kommunerna ska få pengar i form av en miljöavgift, gruvfond eller vad det kan kallas. Då är risken stor att man säljer ut sig var argumentet. Så låga tankar har man om vi som bor här i vår kommun. I synnerhet som vi fortfarande inte kommer att kunna få veto om gruvor.
 
Mp säger också att de säger nej till gruvor i Jokkmokks kommun. Vilket ju är ett väldigt lokalt hojt. Lite första april-stuk. På riksdagsnivå finns inga såna beslut hos dom.
 
Men tråkigt är det att det är viktigare för dessa partier att säga nej till allt istället för att vi i Jokkmokk kan försöka visa en någorlunda enig sida mot riksdag och regering i en sådan här viktig fråga.
 
Sen är ju den krassa verkligheten att dessa sex partier som är oppositionen i Jokkmokk har inte själva orkat lägga ett enda förslag under den här mandatperioden om hur de vill att kommunen ska jobba med denna fråga. Ingenting, men tomma tunnor skramlar mest.
 
Vårat lilla parti ser det ändå som en framgång att vi lyckades resonera fram ett förslag som nu är antaget av Jokkmokks kommun. Och att vi lyckades få sossarna med oss. Däremot är jag besviken på att de övriga partierna tycker att taktiserande och konfrontation är det som vi ska ge Jokkmokks kommun och oss som bor här. Lite skämmigt är det.

Roland Boman i Framtiden.
 

Utvecklingsfientlig- är jag en sån.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag ser i ett referat från sossarnas distriktskongress i helgen att en enskild motion om mineralersättningar och restriktivare minerallagstiftning var upp.Den fick dock inte diskuteras utan det enda yttrandet kom från Jokkmokks socialdemokraters nya kommunalrådskandidat.
 
Enligt NSD så tycker han att motionen är utvecklingsfientlig och att Sverige har en bra minerallagstiftning.
 
Imorgon så ska vi diskutera Framtid i Jokkmokks Kommuns motion på kommunfullmäktige där vår andemening är att minerallagen är bristfällig, kommunerna behöver få mer att säga till om och gruvbolagen ska avsätta en miljöavgift till kommunen och andra berörda.
 
Innebär detta att vi i vårat parti och många andra Jokkmokksbor är utvecklingsfientliga. Fan trot. Jag tror att de som inte vill se förändringar i minerallagen vill heller inte se en utveckling av Jokkmokk kommun.
 
Där finns en motvilja mot utveckling av glesbygden. Utveckling kostar pengar. Stora pengar. Vi kan inte för all framtid skicka iväg alla våra resurser och sedan höra att vi är beroende av bidrag för att klara vardagen.
 
Där går en klar linje av skillnad mellan oss som vill utveckla kommunen och de som fortsatt vill att vi ska ses som bidragskommun i glesbygden. Jokkmokks kommuns framtida generationer ska kunna leva och arbeta i vår kommun. De ska inte tvångsdeporteras som de flesta i min generation har blivit. Därför vill vi se en förändring av minerallagstiftningen.

Roland Boman i Framtiden.

Botnia- och inlandsbanan.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Anders Ygemalm, sosse och ordförande i trafikutskottet har nu gjort ett klargörande om Botniabanan. (i Västerbottensnytt).
 
 
Ni vet Botniabanan, det enda som riksdagsmännen från (s) i Norrbotten tillåts driva i riksdagen. Och vi har ju trott att sossarna skulle sätta spaden i jorden dag ett efter valet.
 
Haha! Lurad!! Inte var det just någon skillnad på moderaternas förslag här heller. Hur vi nu har lurats att tro det. En mil järnväg hoppas, märk väl "hoppas" sossarna kunna bygga under nästa mandatperiod. Från Umeå centrum till Umeås värmeverk.
 
En mil, då återstår 24 mil till Luleå.Och det har denna socialdemokratiske talesman ingen aaaaning om när det blir.
 
Sådan är dagens Sverigepolitik. Skillnaden är en mil på en 25 mil lång järnvägssträcka. Nog blir vi lurade igen.
 
Men å andra sidan. Vem behöver Botniabanan? Rusta Inlandsbanan och Stambanan så har vi två järnvägar som fungerar.
 
Men det är ju klart ingen riksdagsmänniska, varken sosse eller moderat skulle få nämna en upprustning av Inlandsbanan för sina väljare. Då skulle dom hamna i frysboxen. Och det vill dom ju inte. Riksdagsfolket vill ju vara och äta av gratismaten.

Roland Boman i Framtiden.