Framtid i Jokkmokks kommun

Vem ska betala.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det blev en bra diskussion under höstmarknaden om vattenkraftsmiljarderna som själs av riksdagen från oss som bor i Jokkmokks kommun.

De som var och resonerade med oss var alla medvetna om att det är våra riksdagsledamöter som hindrar en utveckling av kommunen med hjälp av vattenkraftspengarna.

De flesta är djupt bekymrade över hur den svenska politiken har utarmat inlandet.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Jokkmokkare säger:

    Så länge ni driver frågor som minitappning i Letsi älvfåra mm får ni tyvärr inte min röst.
    Har ni någon aning om vilka skatter mm som finns på vattenkraften som det är idag?
    Driv frågan om restaurering av alla förstörda biflöden pga. flottning mm istället, driv frågan om att Vattenfall ska betala fastighetsskatt mm i den kommun där kraftverken finns istället.
    Minitappning kostar bara pengar och har ingen långsiktig verkan då det i slutet av fåran är en stor damm i vägen, enda långsiktiga verkan är att folk som råkar bo längs den torra älvfåran får höra forsens brus igen, men är det värt det?

    Svar: Fastighetsskatten för Vattenfall vattenkraft börjar närma sig 3 miljarder kronor. En stor del från anläggningar efter Luleälven. Inte en spänn går till oss. Biflödesrestaurering pågår från och till och har så gjorts sen 1970-talet. Vattenfall själv tittar på det, men verkar ha svårt att komma till skott. Visst kan minitappning i Letsi ge produktionsbortfall, men enligt Vattenfall själv är det inget tekniskt problem att sätta in en spillturbin för att ta tillbaka en stor del av energi förlusten. Det står ingen damm i slutet av torrfåran, däremot så finns Porsimagasinet där 4 mil långt. Vår åsikt är att vi i Framtiden inte enbart ska nyttja våra naturtillgångar för att försörja storstadsområdena. Vi måste få tillbaka nånting för att bygga en Jokkmokks kommun som utvecklas.
    Framtid i Jokkmokks kommun

    2014-09-15 | 20:53:02

Kommentera inlägget här: