Framtid i Jokkmokks kommun

Vattenfall och energipolitiken

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

För ett par veckor sen blossade det till i energidebatten. Maud Olovsson och de blå/blå vill de närmaste åren sälja ut stora delar av Vattenfall. De rödgröna med Thomas Östros som talesman sa naturligtvis nej/nej. Men efter några dagars fäktning så klingade det av. Och det kan bero på att det visade sig att skillnaden i energipolitiken mellan blå/blått och röd/grönt kanske bara är skillnaden på synen av den svenska delen av Vattenfall. Det blev i slutändan en debatt om vem som ska äga Vårt Svenska Vattenfall. Är det vi- Svenska staten- eller utländska stater och storföretag.
De blå/blå har ju också med sina vidlyftiga affärer i Europa dränerat Vattenfalls kassakista ordentligt så det ska vara enklare att stycka och sälja bort.

De olika blocken har som sagt sin syn på olika delar av enegipolitiken men är den så olika?

Vad gäller kärnkraften så kommer den att avvecklas, man säger det bara på olika sätt och skjuter det på framtiden.

Förnyelsebar energi ska byggas, men bara på ett sätt som blir dyrare för konsumenten och inga morötter ges till enskilda  och fastighetsägare. I länder med en verklig energipolitik (ex. Tyskland) så har den enskilde konsumenten kunnat minska sin elnota och samtidigt kunna leverera till elnätet med en vinstmarginal.

Och ska man verkligen bevisa hur bra och förnyelsebar energipolitiken är, ja då slår man till och höjer någon avgift eller skatt. Samtidigt är elproducenterna fria att stänga ned kärnkraftsproduktionen under värsta vintern för att kunna klösa lös ännu mer från konsumenterna.

Nu kommer också det vi hör vart fjärde år. Vinsterna från Vattenkraften ska tillbaka och utveckla inlandet där miljardvärderna skapas. Tro på det om ni vill?!

En gång i forntiden gick jag ut grundskolan i Vuollerim, ett centrum för vattenkraften. Vi var 70-75 ungar som gick ut årskurs 9. 90% har flyttat. Det fanns inga jobb. Vi är idag en dryg handfull som blivit kvar och verkar i Jokkmokks kommun.
Och vad har då hänt sen slutet av 1960-talet. Förutom att befolkningen halverats? Och vinsterna från vattenkraften gått spikrakt uppåt?

Mina ungar börjar nu vara ute i arbete. Och det är samma läge som för 40 år sen. Deras kamrater flyttar för att det finns inga jobb. De vill vara kvar, men det tillåts inte. De ska bort härifrån och får inte möjligheten att stanna för att utveckla vår kommun.
Det märkliga är att det är det samma med vinsterna från vattenkraften. De ska bort härifrån och det tillåts inte att vinsterna används för att utveckla de bygder som producerar miljarderna.

Från de vattenkraftverk i Luleälvarna som helt eller delvis ligger i Jokkmokks produceras ca 11miljarder kilowatt.
Med ett elpris på 1:- kilowatten så ger det 11miljarder kronor. Det är elpris, moms, skatter mm.
Man brukar säga att det kostar 10 öre att producera en kilowatt i Luleälvarna så det ger ett överskott till statens olika kassor på 10 miljarder från Jokkmokks kommun. För det mesta ser vi egentligen inte röken av de pengarna. Men nu när det är valår så ska vi bli en del av det Sverige som får utvecklas. Vem bjuder bäst och mest? Röd/grönt eller blått/blått?

Vi som tror på en Framtid i Jokkmokks Kommun har givetvis också ett förslag och en strategi för hur vi ska få del av miljarderna som tillverkas i Jokkmokks kommun.

Framtid i Jokkmokks Kommun vill att för varje miljard som vi i Jokkmokk betalar till Staten och Vattenfall för att de har fått bygga ut våra älvar så vill vi ha fyra(4) fasta arbetstillfällen tillbaka per år. Det blir alltså 40 jobb/år under de närmaste åren. Och de jobben ska komma från de som tar hand om våra 10 miljarder. Vattenfall och statsmakten. Och vi tycker inte att vi äventyrar någons finanser för vi betalar ju faktiskt en miljard per 4 st jobb.

Vi vill också ha synpunkter på hur du som funderat på energipolitiken vill att vi ska göra för att få del av miljarderna som produceras men inte tillåts användas för utveckling i glesbygden

Framtid i Jokkmokks Kommun

Roland Boman

Framtid i Jokkmokks kommun

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det här är en blogg som drivs utav människor som tror på en Framtid i Jokkmokks kommun. Vi har beslutat att ställa upp i höstens kommunalval för att via den politiska vägen påverka Framtiden i Jokkmokks kommun. Vi är 16 personer på fullmäktige listan, var av hälften är 32 år och yngre. Den viktigaste frågan vi kommer att driva är arbetstillfällen för unga människor i våran kommun. Vi anser att det ska finnas en rättighet att välja om man vill bo kvar och jobba här eller flytta. En stor fråga för oss är att utveckla de olika utbildningsmöjligheterna både i gymnasiet och efter gymnasienivå. Vi kommer också att fram till valet att redovisa våra synpunkter på skolan, vård och omsorg, miljöfrågor och övrig samhällsutveckling.