Framtid i Jokkmokks kommun

Kommunfullmäktige och lite till.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Igår var det kommunfullmäktige (KF) i Jokkmokk. Frågan om antalet ledamöter i KF var uppe. Endast vårt parti "Framtid i Jokkmokks Kommun" ville minska antalet ledamöter från 31 till 25st. Nu är nästan lika många ledamöter som när vi var dubbelt upp med folk i kommunen. Igår sänkte Arjeplog från 31 till 21 ledamöter. Motiveringen var att den politiska kostymen är för stor med tanke på befolkningsminskningen. Så kan det bli.

Som extraärende från en ledamot kom också upp avstängningen av stora delar av Pärlälvsdalen under mars månad pga. flygövningar. Se bilden under. Det är inget skämt, men det är ju egentligen ett jävla sätt. Nu får människor inte vistas där under en intensiv mars månad. Det slår hårt mot många verksamheter. Nu ska det skrivas från kommunen till FMV och påpeka detta, men det kommer ju inte att förändra beslutet. Det man kan fundera över är varför man från kommunens sida inte agerat tidigare då man vetat om detta. Utan bara efter att en ledamot i KF uppmärksammat detta så blir det gjort. Ingen racerbana här heller. Eller överljudshastighet.

Igår fick vi besked om badhuset och delvis skolområdet i Vuollerim. Informationen kom från ansvarig tjänsteman. Allt kommer att vara på plats för att starta upp badhuset i april. Om det sen är mer praktiskt med tanke på efterfrågan att starta till hösten tål ju att diskutera. Nå inte för att det är valår, och det blir politisk debatt på Folkets Hus i Vuollerim i september, och det har tagit fyra år att ta beslut om att starta upp badhuset igen. Utan det är nog större intresse för badning på höstkanten. Eller? Men hur som helst. Det har ju inte varit nån värre racerbana där heller. Det är snart 4 år sen vi lyfte frågan.

Vi fick också veta att det går bra att göra om teknik/slöjdhuset till lektionssalar. Men det handlar i slutändan också om att få en annan användning av storskolan eller riva den, eftersom barnen börjar ta slut.

Och projektet med energibesparingar på kommunens fastigheter går bra. Ni kanske sett att det är många firmor från kusten här och gör de jobben. Bla. el och rörfirmor. Trots att det sades att kommunens entreprenörer skulle anlitas. Men så blir det ibland. Det kanske ändå vart lite racerbana där.

Roland Boman i Framtiden.

Utkast: Feb. 25, 2014

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://publishme.se/jokkmokksframtid.blogg.se-kontaktaoss/entry/530c79ec9606ee5273ce5de7

Ice Ultra.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Ett annorlunda kraftprov har i veckan genomförts i Jokkmokk. Ice Ultra. 23 mils färd från Kvikkjokk till Jokkmokk på vinter/skoterled. Uppdelad på 4 etapper.
 
Springandes, med snöskor på flera sträckor. Nästan 6 mil/dag i snitt. Verklig extremidrott.
 
Sista etappen från Laxholmen/Karatssjön till Jokkmokk var 9 mil. Efter skoterled mestadels. Och vad jag hörde tog det cirka 12 timmar. Utförligare reportage finns i NSD och NK.
 
På bilden nedanför är segraren Ed Catmur från England en timma efter målgång. Det märktes inte att han gjort en niomilaetapp strax innan. Och 23 mil på fyra dagar.

Roland Boman i Framtiden.

Hur många politiker ska vi ha?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Politiken i Jokkmokks kommun har väl under detta årtusende inte gjort sig känd som någon racerbana där det händer så mycket av utveckling.
 
Mer ett stilla trampande tar det tas ställning till allehanda dokument som ingen läser. Kommunfullmäktige (KF) som sägs vara det yttersta beslutande organet har också förvandlats till en tillställning som sällan tar beslut som berör medborgarna.
 
Kanske en gång per år när budgeten för kommande år sätts. I övrigt är det en snabbt avklarad tillställning som inte lämnar något avtryck. Och de få kommunmedborgare som förr kom och lyssnade har också slutat komma.
 
Något som är tråkigt är att man trots bristen på utvecklingsärenden i politiken inte orkar svara på de medborgarförslag och motioner som kommer in. I september ifjol så lämnade ett antal ungdomar in ett medborgarförslag om att starta ett ungdomsråd i kommunen. Det har funnits förr och nu fanns intresset igen.
 
Jag hade ju mina tvivel om att kommunstyrelsen som fick det på sitt bord skulle orka svara innan ungdomarna lessnat. Nu har det gått ett halvår och absolut inget verka hända. På samma KF i höstas så lade vårat parti fram ett förslag om att Jokkmokks kommun skulle trycka på om förändringar i minerallagen, med inriktning på att det skulle lämnas pengar från gruvvinster till Jokkmokk och lite andra förslag.
 
Och inte bryr sig det politiska organ- kommunstyrelsen- som är satt att svara något åt det. Det lär nog dröja till efter valet i höst. Så det är förståeligt om intresset för att delta i politiken minskar och folk säger att ingenting positivt händer i kommunen. Och jag förstår frustrationen.
 
Nu på måndag så är det KF igen. Nästan inga ärenden. Några dokument till hyllorna. Ett ärende om ombyggnad av asylboendet som fick utrymmas för ett år sen. Så innan det är ombyggt pga. fukt mm. så kommer det att ha tagit två år.
 
Racerbana NäNä.
 
Och så finns det ett ärende om att minska antalet ledamöter i KF. Se bilden nedanför texten. Vårt lilla parti vill minska från dagens 31 ledamöter (vänstra spalten) till 25 ledamöter (högra spalten). Det skulle inte förändra majoritetsläget. Alla partier som sitter idag skulle finnas kvar om valresultatet blir detsamma.
 
1962 när vi var dubbelt så många boende i kommunen så var det 34 ledamöter i KF. Idag 31st. Vi tycker med tanke på halverad befolkning så ska vi minska till 25st. Det känns inte som vi har något annat parti med oss i den frågan men vi kommer ändå att ställa det förslaget.
 
Vad tror ni? Tar demokratin skada och intresset för samhällsfrågor avtar om man minskar antalet ledamöter i KF till 25st?
 
Vi får se hur det går på måndag.

Roland Boman i Framtiden.

Marknadssiffror.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Då har besökssiffrorna för årets Vintermarknad kommit.
 
Och det är de bästa besökssiffrorna sedan 2008. 42374 besökare enligt de trafikräkningar som gjordes torsdag till lördag.
 
Àjtte hade också bästa besökssiffrorna sen 2008. Och lördagen var en av deras bästa någonsin.
 
Statistiken sen år 2000 visar att det går upp och ner. Besökarna från länet är väderkänsliga. I år var det bra väder för att åka från kust och malmfält.
 
Men årets siffra visar att Vintermarknaden står sig.

Roland Boman i Framtiden.
 

Befolkningssiffror och trender.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Befolkningsstatistiken från SCB kom häromdagen.
 
Vi fortsätter att tappa folk. Däremot är tappet bara kring 20 pers under 2013, 
 
5066 skrivna i kommunen vid årsskiftet. 42 barn födda 2013. För 2014 ser födelsesiffrorna betydligt bättre ut.
 
Flera kustkommuner ökar. Inlandet överlag backar.
 
Kiruna, Pajala, Gällivare undantag i inlandet. De ökar. Kiruna har nu över 23000 innevånare. 
 
År 2000 var vi nästan 1000 fler folk i vår kommun. Och det var mer än dubbelt så många 10-åringar (94 ungar) då, mot för idag.
 
Vad tror ni om höstens val kopplat till befolkningsutvecklingen i inlandet. Det har ju visat sig att oavsett regering så bryr de sig inte om glesbygden.
 
Så tänk om Jokkmokkarna skulle markera och bara rösta kommunalt och i landstinget. Men det är klart våra 3500 röster kvittar väl lika för riksdagspartierna.
 
Men kanske det vore en markering från oss i Jokkmokks kommun att nu lämnar vi riksdagspartierna och tar tag i våra egna problem och framför allt glädjeämnen.
 
Ja, fundera kan vi verkligen markera så.
 
Vi bryr oss inte i dom som inte bryr om oss. Utom de där tre veckorna vart fjärde år när det är riksdagsval.
 
Roland Boman i Framtiden.

Framtid i Jokkmokks Kommun.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Ikväll hade Framtiden ett bra möte.
 
Vi blir med i kommunpolitiken framöver också.
 
Om ett par veckor blir en träff i Vuollerim.
 
Och valet är inte så långt bort- september.
 
Då har det gått fyra snabba år sen förra valet.
 
Tiden går och det behövs många positiva krafter för att få  Jokkmokks kommun att röra sig Framåt.
 
Roland Boman i Framtiden.
 

OS och 08

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Gammalt tillbaks så fanns en romantisk paroll som hette "Hela landet ska leva" och användes som bedövningsmedel när människor deporterades från inlandet.
 
Nu är den mer använda parollen "Hela landet ska försörja 08:orna".
 
En paroll hyllad av såväl näringsliv, riksdag och regering.
 
Och då kommer osökt frågan. Hur ofta tar 08:or medaljer i OS?
 
Är det för att de måste leva på egna meriter och inte som i vardagen försörjningsstöd från glesbygden som utfallet ofta blir så dåligt för 08 i OS? 


Roland Boman i Framtidens skidspår.

Miljöpartigruvningar.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Gustav Fridolin (MP-språkrör) var till Jokkmokk under marknadstorsdagen för att träffa folk och dra lite om partiets gruvpolitik. Och det han säger om gruvor här och i allmänhet skiljer sig inte så mycket från vad de flesta av oss tycker.
 
Mer lokalt inflytande på processen. Mer inflytande för de berörda, samebyar, jordbrukare, skogsägare osv. Det är olämpligt med en gruva i Kallak, tycker han också. Men inget "Stopp till gruvor i Jokkmokks kommun."
 
Men i övrigt så har MP i stort samma gruvpolitik som de övriga riksdagspartierna.
 
Så jag tror att det är ett långt steg från vårat "lokala hojt" i Jokkmokk till att i en regeringsförhandling som MP kommer att sitta i efter nästa val, kräva såna utfästelser som att det inte ska bli en gruva i Kallak för att ta ministerposter. Jag tror inte ens att det existerar.
 
Däremot så vore jag glad om de krävde förändringar i minerallagen. Och det pratas om sånt. Men vad jag förstod på mitt korta samtal med Fridolin så finns inte detta med regionala, kommunala fonder med vinster från gruvnäringen med just nu. Och det är väl en av de viktigaste frågorna.
 
Det är väl också så att eftersom MP är ett storstadsparti så kommer de ju att kruta på i storstadsdjungelens frågor i valen i höst.  Bla. annat trafikfrågor i Stockholm. Jag såg förra språkrörskan på tv om just detta med Infart, Bortfart. Inge fart i Stockholm eller vad det nu heter. Trafikprojekt som betalas av Jokkmokks kommun och övriga inlandet.
 
MP fick 74437 röster i kommunvalet i Stockholm senast och i Jokkmokk 283 röster. Så även om jag hoppas på  valfrågor från de landsdelar som försörjer Sverige, så tror jag verkligheten är annars även för MP. Så det blir nog "Lokalt Hojt". Det som lovas i Jokkmokk stannar i Jokkmokk. Och det gäller för alla riksdagspartier.

Roland Boman i Framtiden.
 

Vardag igen.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Så var Jokkmokks Vintermarknad över för denna gång.
 
Endast ett par lätt snöiga parkbänkar påminner om en hektisk vecka. Ett välskött arrangemang där Jokkmokks kommun och entreprenörer står för att allting fungerar oavsett väder och vind.
 
Och Jokkmokksborna och besökarna står för innehållet. Det var också roligt att se att så mycket folk var i farten. Från hela Norrbotten och hela världen.
 
På marknaden ser vi ju också den mångfald som finns i Jokkmokk. Det märks så mycket av den positiva andan i kommunen och den positiva synen på Jokkmokk som alla besökare bär med sig.
 
Så det känns ju lite synd att mediavinklingen blir fokuserad på en handfull som inte vill att marknaden ska vara den fina upplevelse den alltid har varit. Jag hoppas verkligen att dessa få och mediafokuset inte blir en fadd eftersmak efter en fin vecka.
 
För Vintermarknaden är trots allt inget självspelande piano utan behöver ständigt utvecklas för att fortsätta vara Jokkmokksbornas själ och hjärta.

Roland Boman i Framtiden.

Sverigedemokrater- nå inte i Jokkmokk.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Då har Sverigedemokraterna gjort sin debut i Jokkmokk. Med partiledare, marknadsstånd och media.
 
Och vad kan man dra för slutsats. Jo kanske att deras politik inte är något för Jokkmokksborna.

Enda pådraget under marknadsdagarna var när partiledaren deras var och pratade med media. Och då var det mest bara media och SÄPO runt honom. Ingen direkt grupp av kärnväljare.

Boksignering på eftermiddagen ställdes in. Tidsbrist, för trångt och hotbild är några av skälen.
 
Troligtvis så insåg SD att det inte finns någon efterfrågan på partiledarens bok i Jokkmokk. Och då hade det blivit som genant om ingen ville slå till och köpa en signerad bok.
 
Men ändå. Nu har Jokkmokksborna fått en möjlighet att prata med SD. Och det kändes som om människorna i Jokkmokk betackade sig för det som SD står för.

Roland Boman i Framtiden.

Jokkmokks Vintermarknad. Fredag.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I år blir det lite av en folkfest igen.
 
Massor med besökare som tar del av Vintermarknaden.
 
Och massor av Jokkmokksföretag som får göra bra affärer.
 
Roland Boman i Framtiden.
 

Journalistik, bojkott och vår själ.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det märks att vi Jokkmokksbor längtar till marknaden. Det märks att Jokkmokks Vintermarknad är själen hos de flesta av oss. Att angripa Vintermarknaden är som att hugga oss i ryggen.
 
Det finns få attraktioner i vår värld som ger lokalbefolkningen en sådan gemenskapskänsla och samhörighet som Jokkmokks Vintermarknad. Även de som knappt tycker att de hinner ut är ändå med på många sätt och sätter Jokkmokk i världens mitt.

Därför kan det bli lite övertryck i debatten när vår själ ifrågasätts. Artiklarna i NSD fick en hel del kritik. Själv tyckte jag att det var vanlig journalistik som beskrev en del av problematiken i vår kommun. Däremot så förstod jag inte krigsrubriken. Och rubrikerna görs vad jag förstår inte av den skrivande journalisten.
 
Det kan också vara så att jag är påverkad av 1990-talets nidskrivande journalister både från NSD och NK som verkligen gav prov på bottenskrapet av journalistik. Så som sagt var, jag tyckte artiklarna var sakliga och välskrivna. Men det är upp till betraktaren osv.
 
Men det här med bojkott då. Och det är upp till var och en att utnyttja Vintermarknaden på sitt sätt. Jag har skrivit om det tidigare, men vi tar om det på ett nytt sätt. Jokkmokks Vintermarknad har alltid varit en mötesplats för alla. Den är alla vi som bor här och besökares mötesplats. Den är inte Jokkmokks kommuns eller kommunpolitikens Vintermarknad. Och har aldrig varit.
 
Det är människornas och mötenas Vintermarknad. Därför känns det så märkligt att ett fåtal får rubriker för att de bojkottar oss som bor här i denna vackra kommun och alla tillresta.
 
För att de bojkottar våran själ. I stället för att möta människor.
 
Men sen då. Vad är nästa steg. Sen de bojkottat vår Vintermarknad och oss. Vill någon att det ska se ut som på bilden. En buss på parkeringen.
 
Jag vet hur viktig Vintermarknaden är för vårt lokala näringsliv, våra föreningar och många enskilda. Både ekonomiskt för företag och föreningar. Många föreningar skulle få stora ekonomiska problem om marknaden skulle börja blöda. Och det drabbar direkt våra ungdomar i verksamheten.
 
Många av våra företag har årets största omsättning under dessa dagar. Intäkter som gör att de kan hålla igång sin verksamhet och servicen till oss på en bra nivå.
 
Och för många enskilda är det den helg då man träffar släkt, vänner och bekanta som bor avsides i andra delar av landet och världen. Kanske enda gången på året man möts.
 
Jokkmokks Vintermarknad är vår själ och vårt syre som gör att vi går vidare. Det kommer ingen att kunna ta av oss. 
 
Vi syns på Jokkmokks Vintermarknad.

Roland Boman i framtiden.

Centerpartiet- vem bryr sig.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Häromhelgen var tydligen centerpartiet på genomresa i Jokkmokk. Enligt riksdagsmannen Fredrik Federley som deltog i en 15-minuters kampanj utanför ICA/Konsum så var det kallt och lite folk så det räckte med en kvart för Jokkmokk.
 
Och det är antagligen en ny upplevelse för centerpartiets ledande politiker. Att det är kallt på vintern och bor lite folk i inlandet.
 
Kylan får vi leva med, men avfolkningen är idag centerpartiet mest ansvarig för via näringsdepartement och Annie Lööf. Och nu har hon uppfunnit tesen att centern ska satsa på landsbygden- se artikeln nedanför texten.
 
Men herregud vad har centern gjort i de snart 8 år de suttit på tunga poster i regeringen. Jo, inte ett förbaskade dugg. Och nu tror dom att vi i glesbygden ska rädda dom, nu när det visat sig att trottoarbönderna i Stockholm inte bryr sig om centern heller.
 
Och hon nämner till och med hur mycket mer vi från Jokkmokk bidrar med till Sverige än Stockholmarna. Det är ju som skamligt. Här lyfter hon Jokkmokk som exempel samtidigt som hon och Maud Olovsson i snart 8 år suttit på Våra Vattenfallsmiljarder utan att lyfta ett finger för Jokkmokk och övriga glesbygden.
 
De övriga partierna bryr sig heller inte om glesbygden men Annie Lööf och centerpartiet har verkligen nått skamgränsen i sina försök att få vara kvar i riksdagen.
 
Istället för floskler så borde de tala om vad de har för politik. Förutom att skriva om glesbygden när det är valår.
 
Och man kan väl säga om deras 15-minuters torgmöte i Jokkmokk.
 
Ingen visste att de kom, ingen brydde sig när de var där och ingen märkte när de for. Och så vill dom att vi ska rösta på dom.

Roland Boman i Framtiden.