Framtid i Jokkmokks kommun

Mer gruva.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det blev en ordentlig uppståndelse efter nyheten om en eventuell gruva i Jokkmokks kommun. För och emot. Nackdelar och fördelar. Märkliga synpunkter och vanliga funderingar.
En sak som jag har svårt att ta till mig är argumentet att det ger bara jobb i 20 år sen har vi ingenting utom en grop i backen. Själv jobbandes i byggsvängen större delen av mitt liv och har varit väldigt glad om man sett att det funnits jobb i 6 månader framåt. I vanliga fall så är det ännu kortare tid. 20 år är ju nästan halva ens arbetsliv. Hur många har en sån lång anställning framför sig idag.

Att det är en utflyttning även från malmfälten trots gruvorna är ett annorlunda argument i kampen mot gruvnäringen. Det är lika klokt som att säga att vi ska avveckla satsningarna på besöksnäringen för folk flyttar ju ändå från Jokkmokk, så det är inget att ha. Måste man leta konflikter där det inte finns några? Kiruna är ju trots gruvnäringen en av de största aktörerna inom besöksnäringen på Nordkalotten.

Jokkmokks kommun ligger inte alltför bra till vad gäller att skapa nya arbetstillfällen. Den senaste 4-årsperioden har väldigt lite resurser lagts på jobbskapande åtgärder och det har också märkts med en stor utflyttning av våra ungdomar. En utflyttning som är lika alarmerande som när flyttlassen gick i slutet av 1960-talet.
Nu kan förhoppningsvis något börja hända som på sikt gör att fler människor tillåts bli kvar här.

Vad tror du? Skapar verkligen gruvbrytning i Jokkmokks kommun en avveckling av vårat samhälle som en del påskiner eller kan det ge möjligheter till en utveckling?

Roland Boman från Framtiden!

Gruva i Jokkmokks kommun

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I dagarna har det så kommit mer information om järnmalmsfyndigheten vid Björkholmen. Den har varit känd länge. Redan i slutet på 1970-talet när SGU gjorde en stor kartläggning av mineraler i vår kommun så såg man att det var en av de större fyndigheterna som ännu inte var bearbetad i landet. En stor ökning av priset på järnmalm och mer rationella brytningsmetoder gör att det blir lite "guldfeber" även över järnmalmen idag.
Den information som gruvföretaget Beowulf Mining visar att det finns en potential till gruvbrytning även om det ligger 5-10 år framåt i tiden.
Det är också en intressant fråga hur politiska företrädare för olika partier resonerar. I valrörelsen var vänsterpartiet, miljöpartiet och samernas väl klara och tydliga med att säga nej till allt vad gruvbrytning innebär. Övriga partier var positiva till gruvor i vår kommun. Så för Jokkmokks del så kan det nog vara bra med maktskiftet i kommunpolitiken.
För många kan gruvnäringen vara något som ger positiva signaler efter de senaste årens fullständiga stillestånd på arbetsmarknaden.
Det jag har sett idag på blogg osv. är att vänsterpartiets front nästan tar i i sin iver att vara negativ till gruvverksamhet. Och jag som trodde att det var mycket gruvisar bland vänsterfolket.
Men det som är intressant i den här frågan är nog ändå om gruvbrytningen blir av och hur det påverkar kommunen. Det gäller många saker. Arbetstillfällen, miljö, infrastruktur, osv.
Kan det skapa ett stort antal jobb under 20-25 år? Kan det skapa möjligheter för att bo kvar eller rent av flytta tillbaks? Även om det inte går att jämföra med malmfälten så är det ändå intressant att se hur LKAB och Boliden är motorer i samhällena, till skillnad från Vattenfall som inte kan beskrivas som pådrivande i någon samhällsutveckling i vår kommun.
Det är många saker som ska på plats innan en gruvbrytning är igång men nog är det intressant att Jokkmokk kan komma på kartan med gruvbrytning. Det lär komma mer information om andra fyndigheter de närmaste åren för det pågår ett arbete med flera andra gruvbolag inblandade.
Vad tycker du? Kan gruvnäringen bli en viktig del av näringslivet i vår kommun?