Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvor och oljeplattformar.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Mycket sägs nu om både en gruvas förträfflighet eller hur den kommer att störta oss i fördärvet. Och alla har ju rätt att leva efter sina teorier. Men endast Framtiden kan utvisa hur det går.
Jag ska göra ett kort försök att kommentera några begrepp och påståenden som dyker upp. Sen är det fri tolkningsrätt.

Jokkmokk blir som en oljeplattform. Folk kommer hit och jobbar men betalar ingen skatt här. Oljeplattformsteorin lanserades av en professor vid Luleå universitet i samband med Kirunagruvans expansion och kopplades också in mot Pajalas gruvplaner. Kortfattat innebär det att han beskriver hur människor pendlar in till expansiva orter för jobb men är skrivna och betalar skatt i en annan kommun. Han beskriver det som ett väldigt dåligt system och tycker att man ska skatta där man jobbar. Och det argumentet är nu ett av argumenten från gruvmotståndarna i Jokkmokk. Vi kommer att få väldigt mycket folk hit som inte skattar och gör rätt för sig här.

Men då kan man ju fundera om denna teori verkligen håller i verkligheten eller om det är sedvanlig fördomsfull teori som lätt läggs på mindre kommuner eller på kommuner på avstånd från Luleå i det här fallet. Eller Stockholm. Jag vill påstå att det är en mindre genomtänkt teori som den gode professorn har lanserat under några års tid.
Om man tittar på oss i Jokkmokks kommun så har vi ett stort överskott på kommunmedborgare som pendlar till andra kommuner. Betydligt fler än de som pendlar in till oss för att arbeta. Det pendlas till malmfälten och till andra kommuner runt om i Sverige. De jobbar borta men är skrivna i vår kommun och pendlar mellan jobb och bostadsort.
Vad skulle då hända för vår kommun och de flesta småkommunerna om professorns profetia som nu är en del av gruvmotståndarnas argument skulle bli verklighet. För Jokkmokks kommun skulle det betyda många miljoner i förlorade skatteintäkter. Skatteintäkter som idag går till skolor och omsorg. Dessa skattepengar skulle gå till de större kommuner dit folk härifrån pendlar. Det skulle vara förödande för den kommunala ekonomin. Den största vinnaren i Norrbotten skulle vara Luleå som- enligt Norrbottensradion- har 7000 inpendlare till sina jobb. Folk som pendlar dagligen eller veckovis. Luleå är sålunda Norrbottens största oljeplattform, precis som Stockholm antagligen är Sveriges största arbetsplattform.
Att orda i termer att man gör inte rätt för sig eller inte bidrar på något bra sätt till samhället man pendlar till tycker jag är att nedvärdera människor. De som kommer hit och jobbar, de må vara testförare eller bergssprängare lämnar värdefulla avtryck efter sig i samhällsekonomin. De bor, de äter och de handlar här. Precis som Jokkmokkarna gör i malmfälten.

Ett år i politiken.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Framtid i Jokkmokks Kommun har nu funnits ett drygt år i kommunalpolitiken. En av våra målsättningar har varit att fokusera på frågor som på olika sätt berör yngre människor runt om i vår kommun. Och där har vi tillsammans med socialdemokraterna tagit en del viktiga beslut. En del är omstart av sådant som den tidigare kommunledningen (vänsterpartiet,mp, mfl.) avskaffade, annat är sådant som kommit upp under resans gång. Där ska nu sägas att den nuvarande oppositionen -förra kommunledningen- i de flesta fall inte har röstat nej till våra -Framtiden och S- förslag.

Några korta delar på det som nu finns som beslut.

*Körkortsutbildning för våra ungdomar är nu åter igång för en låg kostnad

*Ett ungdomsbusskort som gäller inom kommunen finns nu att köpa för en billig penning

*Pengar är tillskjutna för att kunna anställa ungdomar som utbildar sig inom vård och omsorg.

*5 miljoner kronor finns för att rusta upp Notudden, Jokkmokks campingplats. Vilka åtgärdena blir kommer senare, men det handlar bla. om att rusta bassängområdet, leklandet och utomhusmiljön. Renovering av ett antal stugor är redan igångsatt och några står färdiga nu till årets vintermarknad.

*En annan viktig säkerhetsfråga är att alkolås ska finnas i skolskjutsar och kommunens bilar.

*Vad gäller barnomsorg på det som kan kallas obekväm arbetstid, kvällar,helger osv. så har barn och utbildningsnämnden fått extrapengar för att lösa detta. Hur det kommer att se ut får vi se under våren.


Om den den kommunala ekonomin så kan man i korta ordalag säga att den är under kontroll, men det finns inget överflöd. Den är också beroende av hur ekonomin går i Sverige och där räknas ju prognoserna ned något.
På senaste kommunfullmäktige fick vi också ta del av några av de kostnader som chefskarusellerna kostade skattebetalarna i Jokkmokks kommun. Det var många miljoner som spolades ut med badvattnet Den sortens politik är nu förbi och skattepengarna ska gå till verksamhet.


Roland Boman För Framtiden