Framtid i Jokkmokks kommun

FRAMTID I JOKKMOKKS KOMMUN ger framtidens förslag.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Framtiden deltar för första gången i valet i Jokkmokks kommun. Det känns spännande och vi tror verkligen på vår kommun och framtiden. Vi går till val på ett antal sakfrågor. Några av de frågor vi öppnar genomför vi direkt om vi får förtroende att vara på den styrande sidan efter valet. Andra förslag tar naturligtvis längre tid men är ändå klart genomförbara. Vi har precis som alla andra i Jokkmokk kommun synpunkter på hur saker och ting kunde ha gjorts bättre och varför det inte gjordes si eller så. Men vårt parti kommer att jobba med framtidsfrågor så vi tar med oss det positiva och lämnar det andra till de som gillar fel och misstag. Framtiden kommer att innebära att vi får spänna bågen flera gånger och det blir inte alltid träff.
Vi har en annons i Reklamjournalen med vårt bud i valrörelsen. Den är något komprimerad. Här kommer en fylligare presentation. Vi vill gärna ha kommentarer och förslag både här och på vår Facebook-sida

                                       ARBETSMARKNAD OCH ENERGIPOLITIK

Grunden för en utveckling mot fler jobb hos oss är de företag som redan finns på plats. Det lokala näringslivet och dess organisationer ska vara en mycket viktig del i vår framtida jobbutveckling. Varje nytt jobb är ofta ett tryggt jobb i företag etablerade i kommunen. Att vi dessutom får fler jobb i lokala företag som utförs runt om i landet  är en styrka och viktigt eftersom flertalet av de anställda är kommunmedborgare.
Vi tror också på att en modell med praktikplatser kommer att ge fler jobb i våra företag.

Eftersom de röd/gröna och de blå/blåa i rikspolitiken har fört upp vattenkraftens vinster i valrörelsen och nu åter vill att glesbygden ska tillåtas delta i samhällsutveckling, inte bara avveckling så har Framtiden som enda parti
tagit fram ett förslag. I all ödmjukhet för vi vill ju inte stjälpa statens finanser nu efter finanskrisen.

Vattenkraften från vår kommun omsätter ca 11(elva) miljarder kronor (1kr/kw) i form av intäkter från elström.
Det är elpris, energiskatt, elöverföring,abbonemang och moms. Ungefär 10 öre säger man att det kostar att tillverka 1(en) kw i våra vattenkraftverk. Så vi i Jokkmokks kommun betalar 10miljarder till statens olika kassor för att vattenkraften finns här och försörjer Sverige med ström och kapital.

Vårt ödmjuka krav/förslag är att för varje miljard kronor vi i Jokkmokks kommun betalar till Staten och Vattenfall för att de har fått bygga ut våra älvar så ska vi få 4(fyra) nya jobb/år tillbaka. Det blir 40 jobb/år under mandatperioden. Och för det betalar vi 10 miljarder kronor. Idag går inget hit utan verkar fara ut i något stort svart hål. Och vi är många som tror att Stockholm egentligen är det stora svarta hålet. Vi vet att det finns, det slukar en massa energi och kraft, men ingen har förstått vad det fyller för funktion.

Vi kommer också att öppna diskussionen om våra torrlagda älvfåror i anknytning till Vuollerim och Jokkmokk. Dels som vår viktigaste miljöfråga. Dels med tanke på att väldigt många arbetstillfällen går förlorade eller kan inte skapas eftersom älven uteslutande används för elproduktion. Ett samnyttjande av älven med fler aktörer skulle ge många nya arbetstillfällen inom service, handel, besöksnäring, forskning mm.

                                                                   UTBILDNING

Gymnasie- och grundskolornas framtid är beroende av hur vi kan behålla våra barnfamiljer och ungdomar. Utbildningsutbudet är bra och utbildningsklimatet är också bra. En samverkan med våra resurser ska ge ett gott resultat. Tyvärr går det inte alltid som man önskar och resultaten kan ibland bli sämre.
FRAMTID I JOKKMOKKS KOMMUN vill därför införa ett nytt begrepp vad gäller betygen.

NOLLTOLERANS MOT ICKE GODKÄND. Våra ungdomar ska ha godkända betyg när de går ut grundskola och gymnasium. Det är ett ansvar vi måste ta gemensamt.

Vi har nu en friskola i Vuollerim. Här vill Framtiden se ett nära och långtgående samarbete mellan kommunens skolor och Vuollerims friskola.

Vi ska förstärka de profiler som gör oss unika inom utbildning.

Jokkmokks kommun ska bli en världsledande plats för utbildning och forskning inom vattenkraft.
Jokkmokks kommun utveckla våra utbildningar med samisk inriktning. Samarbeten med andra skolor och universitet ska byggas ut. En målsättning är att det ska finnas utbildningslinjer med högskole/universitetsstatus inom språk, slöjd, konst mm. Långsiktigt bör Jokkmokks kommun bli ett naturligt centrum för högre utbildningar för människor i de många kulturer som finns polcirkeln runt.

                                                            FÖRSKOLA VÅRD OMSORG

Ett problem som växer är att vi idag inte kan erbjuda barnomsorg på helger och nätter för yrkesarbetande småbarnsföräldrar. Den servicen har funnits och vi vill åter införa den. Det är en viktig service för att få ihop puzzlet för många småbarnsföräldrar.
Ålderspyramiden i vår kommun går mot fler äldre och färre yngre. Om vi ska klara av det framtida personalbehovet inom vård och omsorg så måste vi redan nu i större utsträckning ge våra ungdomar som går vårdutbildningar en möjlighet att börja jobba i verksamheten.

                                                    ALLAKTIVITETSHUS- DE UNGAS HUS

I Jokkmokks samhälle vill vi se vilket intresse det finns för ett allaktivitetshus för alla åldrar men med inriktning på ungdomar. Placeringen kan bli innanför väggar som redan finns men vilka lokaler, vad som ska finnas och hur det ska drivas är en diskussion vi vill ska föras med våra ungdomar och föreningslivet.

                                         HELA JOKKMOKKS KOMMUN SKA VARA MED I FRAMTIDEN

För att hela vår kommun ska få en positiv utveckling måste alla orter känna att det ska vara ett gott samarbete mellan alla och att vi drar åt samma håll.