Framtid i Jokkmokks kommun

Midsommarafton 2013

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

 
Tradition på hembygdsgården i Kyrkostaden. Resning av midsommarstången med dans och musik.
 
 

Storknabben också en del av vår historia.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag och en kollega var häromveckan och kopplade in sommarvatten och el till Storknabben.
 
Och som det är så blir det alltid lite historieberätting. Och den här gången var det mycket intressant.
 
Kollegan hade 1959 som småpojke varit hela sommarlovet på Storknabben med sin mamma som jobbade där då. Det drevs av Gösta Åkerlund, Gästis.
 
Vägen fanns så det kom busslaster med folk ditupp. Däremot fanns inte elström, bakning och matlagning gjordes på en vedspis. Belysningen var fotogenlampor. Våfflorna var redan då det stora dragplåstret. Vatten var inte heller indraget utan hämtades från en kallkälla på baksidan om fiket. Och det är nog 50 meters brant nivåskillnad ned till den. Där gjordes en brunn och därifrån pumpas idag sommarvattnet upp. Det fanns då inget staket på framsidan så min kollega fick stränga order från sin mamma att leka på baksidan sen hon sett hans bergsklättrartalanger.
 
Så Storknabben finns nog i minnet hos de flesta som bor eller har bott här. Och glöm inte bort att fara upp och fika där i sommar.
 
Roland Boman i Framtiden.

Karamaten och dess drycker.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

För att ytterligare spetsa till framtidens blogg så införs nu en matbilaga.
 
Och inte om vilken mat som helst. Den handlar nämligen om karamat. Den mat som gör att vi stannar kvar och inte förleds att fara ned till sydsidans dekadenta mörker. Så läs och bli hungrig. Idag handlar det om både mat och dryck.
 
Karamaten och dess drycker. Hårdbrösmörgås med smööre å rökt abborre på. Det är verkligen hela lördagens lite festligare karamat. Även dryckerna till denna fantanastiska karamat förhöjer verkligen dagen.
 
Till morgonens hårdbröextraextra en panna kokkaffe, typ väldigt svart.
 
Till mittpådagens hårdbrösmörgåsmedröktabborrepå inmundigas någon liter mjölk, typ väldigt vit.
 
Och till kvällens avslutande karamatssmörgås tar vi in en klassisk öl, gärna i typ respektabel mängd.
 
Så har vi karamatsätit oss genom en hel lördag. Gode så.
 
Kokken i Jokken. Karamatsdesigner i Framtiden.