Framtid i Jokkmokks kommun

Vilka var alternativen?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Naturvärden bevaras genom samarbete.

TACK VARE ENERGISKA INSATSER, som gjorts framförallt av Svenska Naturskyddsföreningen men även av Norrlandsförbundet m. fl. organisationer, som begärt en mera översiktlig planering vid vattenkraftexploateringen, har en överenskommelse nu kommit till stånd med Vattenfallsstyrelsen om den framtida utbyggnaden av de norrländska älvarna. Undantagna ar Torne, Kalix och Pite älvar, som skall ägnas fortsatta utredningar.

För Vattenfallsstyrelsen innebär överenskommelsen, att av de kraftreserver på 12 miljarder kwh, som varit aktuella, kan 8 miljarder komma till utbyggnad, medan 2 miljarder stalls framtiden och lika mycket helt befrias från utbyggnad.

—  Vi i Vattenfallsstyrelsen finner den största kompromissen i slopandet av det planerade Vuojat-kraftverket för att Padjelanta-områdets vackra sjöar skall kunna sparas säger generaldirektör Erik Grafström i Vattenfall. Där går vi miste om en miljard KwH. Men eftersom vi går ganska hårt åt Lule älv i övrigt hyser vi förståelse för naturskyddsvårdarnas syfte att kunna skapa ett större sammanhän-gande naturskyddsområde i dessa trakter.

—  Överenskommelsen rekommenderas av oss, även om den innehar flera punkter, som vi ogillar, framhåller justitieradet Gösta Walin i Svenska Naturskyddsföreningen.

Det är sorgligt

att norra älvdalen av Lule älv måste offras för full utbyggnad, men det är en stor vinning att hela Padjelantaområdet räddas. En besvikelse är det också att Stora Umevatten skall regleras och att Tärnasjon inte kommit på undantag omedelbart utan endast satts på uppskov. Vi kommer att kämpa vidare for att få Tärnasjön skyddad.

Det är smärtsamt att verklighetens hårda tryck tvingat oss att uppge en del värdefulla vatten, men för oss är denna överenskommelse inte sista ordet, konstaterar dr John Nihlen, som är ordförande i Samfundet for hembygdsvård. Vi slår oss inte till ro utan startar nu på allvar en aktiv landskapsvård for de sjöar och fallsträckor som måste byggas ut.

Sedan överenskommelsen diskuterats i organisationer och myndigheter skall den överlamnas till regeringen.

Överenskommelsen berör

på kraftsidan endast den statliga vattenkraften. Sedermera är det meningen att överlägga även med de enskilda kraftintressenterna för att om möjligt få till stånd en överenskommelse även mellan dessa och naturskyddet.

Som en följd av överenskommelsen har Vattenfallsstyrelsen förklarat, att den inte motsätter sig att Padjelanta nationalpark kommer till stånd.

Godkännandet av Padjelanta som nationalpark och en viss utökning av Sareks nationalpark förutsätter dock en viss justering av de föreslagna gränserna, anser Vattenfall.

Justeringarna beror inte på att man just nu behandlar närliggande projekt, som blir aktuella först om tio år, utan på att dessa justeringar kan underlatta den formella behandlingen i framtiden av eventuellt aktuella projekt gränsande till nationalparken. Justeringarna kan komma att minska Sareks nationalpark med totalt fem kvadratkilometer.

Utgångspunkt för diskussionerna

var en inventering — tidigare återgiven i Norrlandsk Tidskrift — som utförts av professor Gunnar Beskow. Inventeringen redovisades 1959 i form av en värdegraderad förteckning over sjöar och älvsträckor, som bör skonas vid vattenkraftutbyggnader.

Den nu träffade överenskommelsen innebär för Stora Lule älv, att man helt avstår från att reglera Virihaure, Stalojokk, Vastenjaure, Petsaure, Sallojaure och Kutjaure-Vuojatatno, medan Vietasjokks nederbördsområde och Stora Sjöfallet byggs ut.

I Lilla Lule älv gör man helt undantag för sjön Laidaure och Rapaälven, som flyter genom Sareks Nationalpark. Däremot bygger man ut Akkatsfallet en bit från Jokkmokk och sjöarna Skalka, Parkijaure, Randijaure, Purkijaure, Vaikijaure och Karats liksom Tjåmo-tisjaure och Tjaktjajaure-Blackälven. Planerna for sjöarna Saggat, Peuraure och Sitojaure skjuts upp till 1 januari 1971. Tio års uppskov kan också påräknas för Kamajokk, Tarraätno och Pärlälven.

I Skellefte älv skrinlägger man helt utbyggnaden av Ikisjaure vid norska gränsen liksom av ett par andra sjöar. Hornavan, Partaure-Gallejaure och Rebnesjaure byggs ut.

I Vindelälvs-systemet undantas Lais-älven uppströms från selet vid Plassavare. I övrigt planeras en rad utbyggnader med undantag av Badasjokk, Övre Gautstrask, Marsivagge och småsjöarna vid Snuoltje.

Stora Umevatten skall regleras, medan fortsatta diskussioner ägnas Tärnaån. Från Vattenfallsstyrelsens sida medges, att diskussionerna förs med utgångspunkt från att naturvärdena vid Tärnasjon med tillflöden väsentligen bevaras.

I Ume älv undantas Ahasjon och Laisan från utbyggnad, men tillrinningen påverkas där av ovanförliggande regleringar. Vidare undantas Ropen, Tångvattnet, Jovattenälven och Gräsvattnet. För Vapstälven görs fem års uppskov. Utbyggnad sker i Gautajaure, Geijman utom Ropen, Björkvattendalen och Övre Björkvattnet.

I Ångermanälven skall man låta Saxälven uppströms Borga vara orörd, likasa Sjoutälven uppströms Stor-sjouten och Saxvattnet. Utbyggnaden faller p Nämforsen, medan det blir fem års uppskov for Fattjaure, Ransarån uppstroms Ransaren, Saxån uppstroms Kultsjön och Marsån.

I Indalsälven låter man Tännforsen förbli helt orörd, såsom Norrlandsförbundet krävt vid uppvaktningar hos regeringen och i upprepade framställningar. Vad gäller Åreälven räknar man med fortsatt diskussion. Där har regeringen förbehållit sig prövning av frågan om reglering.


Kommentar till artikeln.

Det är intressant att titta tillbaka hur besluten togs när våra älvar byggdes ut, inte bara här utan i hela inlandet. Det här artikeln från Norrländsk Tidskrift visar att från böran var det meningen att i stort sett alla vatten skulle byggas ut, men ett fåtal lyckades man förhandla om så att de blev kvar. Och inte heller här fick kommunerna vara förhandlingspart. Bla. så var det meningen att Karats-Pärlälven skulle byggas ut. Och planeringen för detta var färdig.
Det fanns en stor medvetenhet om vilka konsekvenser vattenkraftsutbyggnaderna skulle få för kommunen, men besluten togs av riksdag och regering och där brydde man sig inte om kommunernas åsikter. Och så är det fortfarande idag vad gäller bruket av våra naturresurser. Det lokala inflytandet är mycket begränsat. Precis som under förra århundrandet eller om ni så vill förra årtusendet.


Roland Boman från Framtiden

Nu tar de våra pengar igen

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://www.svd.se/naringsliv/svenska-elkunder-betalar-mest_6909285.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]


Här kommer ännu en intressant artikel från Svenska Dagbladet som visar på hur de av oss valda riksdagsledamöterna tar beslut som direkt gör stora hål i våra plånböcker. "Vi under skatter dignar ned" sjungs för full hals under högtidliga tillfällen från den så kallade vänstersidan i vår politiska skala. Den högra sidan sjunger inte samma låt men har samma inriktning i sina fina tal. Sänk skatterna säger de.
Och vad gör då våra välbetalda riksdagsledamöter när de får chansen. Jo de klipper till med skatter på allt de hittar. Ofta under det heliga miljömantrat. Och vems plånböcker drabbar det i första hand. Ja inte är det den klass som riksdagsledamöterna representerar. Utan givetvis vanliga löntagare som måste värma sitt hus. Det slår väldigt hårt mot många äldre i egen kåk som lever på små pensioner. Och att en normalkåk i Jokkmokk ska betala 7000 kronor mer i elskatt/år än vad de gör i grannländerna är rent av kriminellt.

Fundera på det när ni hör på riksdagspartierna. När sossar och moderater anklagar varandra för det ena och det andra. Varför är de så överens om att vi ska betala skyhögt för elströmmen. Och när vänsterpartiet och folkpartiet hackar på varandra om kärnkraften. De är i varje fall överens om att det ska svida för löntagarna att värma sina hus. Och miljöpartiet som vill höja alla skatter de bara kan hitta på med miljömantrat som täckmantel. Centern och kristdemokraterna vet väl ingen riktigt vad de vill så för säkerhets skull så höjer de energi skatterna och avgifterna också.

Så fundera på det när ni hör våra norrbottniska företrädare i riksdagen. Vad har de egentligen gjort för vår landsända?

Roland Boman i Framtiden



Malmmiss.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://www.nsd.se/nyheter/arjeplog/artikel.aspx?ArticleID=6890448


Det ser inte riktigt professionellt ut när företaget slarvar med att söka olika tillstånd. När det dessutom finns en konflikt i prospekteringen så bör man nog bli mer noga i sin hantering av de olika tillstånd som behövs under resans gång.

Roland Boman i Framtiden

Gruvarsamt eller inte.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://www.vk.se/585533/rodgront-ansvar-for-gruvorna-skapar-jobb
Miljöpartiet, vänstern och socialdemokraterna är överense om att gruvnäringen i vårt land ska utvecklas. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sa under sitt besök i Jokkmokk under vintermarknaden att det ryms både gruvor och rennäring i vårt stora land.
Dessa tre partier ser sysselsättningseffekten, alltså fler arbetstillfällen genom en ökad gruvnäring som oerhört viktig, vilket de också trycker hårt på.
Lokalt i Jokkmokk säger däremot företrädare för miljöpartiet och vänstern att de vill ha ett gruvfritt Jokkmokk.
Men i riksdagen ser samma partier gruvnäringen som en framtidsbransch.
Jag tycker att det är bra det mesta som står i artikeln från de tre partierna, men nästa steg måste vara att ge kommunerna och andra berörda markutnyttjare rätt till ersättning precis som markägarna får. Ett rimligt förslag är också att kommunerna får större möjligheter att tidsmässigt styra när en gruvetablering ska ske. Malm och mineraler kommer att efterfrågas även om 100år och då kan det vara en dålig lösning att öppna flera gruvor samtidigt inom ett litet område. Anledningar kan vara att det inte finns arbetskraft, kommunen kan inte bygga infrastruktur för en kortare topp (20-30år) utan bör tillåtas planera för längre tid.
Men artikeln visar på ett viktigt faktum. I riksdagen har nu Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tagit ett gemensamt grepp för att utveckla gruvnäringen. Och det gäller även för vår kommun.
Roland Boman för Framtiden

Vem kunde tro detta?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/elen-slukar-vara-loner_7116345.svd


En intressant artikel som belyser hur politiska beslut kan påverka ekonomin hos enskilda och företag i negativ riktning. Avregleringen av elmarknaden som riksdagen beslutade om i mitten av 1990-talet var grundläggningen till en massiv penningöverföring från folk och företag till ett fåtal kraftproducenter och staten. Det som först hände var att energipriserna sänktes av de få stora aktörerna. Det innebar att mindre energiföretag blev billigare att köpa upp eftersom vinsterna minskade för dom. De stora aktörena köpte då upp företag för som det visade sig, billiga pengar. Ex. så såldes Stockholms energibolag till Fortum.
Nu med de möjligheter som Sveriges Riksdag gett de stora kraftbolagen att göra hur de vill så agerar dessa kraftfullt. De köper upp konkurrenter så att de tre stora (Vattenfall,Fortum och Eon) själv kan sätta dagordningen Och dagordningen är höjda elpriser. Och elpriserna har stigit med flera 100% på 10år.
Men detta hade de inte kunna göra om de inte gått som hand i handske med politiken. Riksdag och regering såg ju fort vilken mjölkko som energin blev. Elskatter, moms, överföringsavgifter, elcertifikat. Listan blir lång på hur man skulle klå folk och företag på pengar. Och den gigantiska förflyttningen av hushållens pengar till stat och energiföretag genomfördes.
Det går ju att enkelt räkna ut hur mycket pengar staten(via riksdagen) och kraftbolagen konfiskerat från ditt hushåll på 10år. För en villa som drar 30000 kilowatt så kan det röra sig om 150000 kr. Skattade pengar från din börs direkt till kraftbolagen och staten. För vår lilla kommun Jokkmokk med få innevånare så rör det sig om jättesummor som vi får skicka iväg. 
Så tänk på det när ni betalar er elräkning nästa gång. Det är ingen naturlag med höga priser. Det är de som vi i riksdagsval utsett att vara statens företrädare mot folket som vill ha det så.

Roland Boman för Framtiden