Framtid i Jokkmokks kommun

God Jul

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

En riktig God Jul önskas från tomtarna i Framtidens Jokkmokk.
 

Föräldralös mineralpolitik.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Dagens samhälle som ges ut av Sveriges kommuner och landsting gör en intressant reflektion om gruvföretagen.
 
Och föräldrarna till dagens mineralpolitik är ju riksdag och regering.
 
Så det lär inte bli någon förändring av mineralpolitiken för alla partier är ju i grunden eniga om tagen.

Roland Boman i Framtiden.

Bostäder eller inte .

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Dagens kommunfullmäktige blev en snabb historia. Mest var det klubbaigenomärenden som det tyvärr har varit allt för mycket av i många, många år och för få utvecklingsbeslut.
 
Ett par saker i varje fall. Det avsätts pengar för att köpa en ny vattenruschbana till Notuddens utomhusbad. Det tycker jag bra. Bla. V, MP och FP röstade nej till denna investering. MP och FP motiverade det med att de ville sälja hela anläggningen. Men idag äger kommunen den och då ska den ju skötas.
 
Det andra ärendet som tog upp lite diskussionstid var den om bostadsförsörjningsplanen som ska gälla fram till 2017. Den beskriver dagsläget på bostadsfronten idag och framtill 2017. Hur många bostäder som finns idag, var det går att bygga mm.
 
Det som ställde till det var att i detta 20-sidiga dokument så hade det slunkit in några gruvpositiva rader, där det sägs bla. att "En möjlig gruvetablering i kommunen signalerar tillväxt och optimism ...".
 
Och på ett annat ställe i dokumentet så skrivs " Om nu rådande tendens utan gruvsatsning blir den dominerande så fortsätter kommunens negativa befolkningsutveckling.....".
 
Om detta får man ju tycka vad man vill om. Om den gruva som eventuellt kommer att påverka den framtida bostadsplaneringen väldigt mycket får beskrivas på detta sätt i detta dokument eller inte.
 
Men oavsett vad man tycker om en gruva, så kan man ju inte blunda för den. Vi vet inte om den blir av, men den måste finnas med i planeringen. Man kan inte retuschera bort verkligheten, som i Nordkorea.
 

Roland Boman i Framtiden

Många om kakan.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Det är många som ska leva på vår gemensamma kaka.
 
Intressanta artiklar i Dagens Samhälle om hur många företag som helt eller delvis är beroende av den offentliga sektorn och våra gemensamma skattepengar.
 
Det är betydligt fler företag än man tror och det ligger 100-tals miljarder i potten.

Roland Boman i Framtiden.
 

Bjällerklang

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu drar det ihop sig också i Jokkmokks kommun.
 
Första advent och skyltsöndag påminner om att tomten snart knackar på.
 
Ha en trevlig december alla!

Tomten i Framtiden.