Framtid i Jokkmokks kommun

Snabba Cash.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag åkte upp norrsidan av Stora Lule älv från Vuollerim till Messaure idag.Fin tur. Trevligt landskap.
 
Men det man märker så här på vårvintern är hur många hus som står tomma eller bara används sporadiskt nuförtiden. Det är många oplogade infarter till det som tidigare var hus fyllda av folk och barn. När jag växte upp så kom det busslaster med skolungar som växte upp i byarna efter vägen.
 
Nu är större delen av de som fortfarande är kvar pensionärer. Så trenden med oplogade infarter kommer att växa. Det kan i många fall vara den tillväxt vi får ta del av. Att antalet tomma hus växer.
 
Jag stannar och tar en bild från Messauredammen och neråt. Nästan två miljarder kronor levererar Messaure till statskassan olika fickor varje år. Elström, skatter, nätavgifter osv.
 
Men byn Messaure är för länge sedan färdigplogad. En aktiv sommarstuga är kvar av ett stort samhälle. Och pengarna som görs i Messaure används i Stockholm.
 
Samtidigt så säger Annie Lööf centerledaren att gruvbrytning i Jokkmokk handlar om jobb eller inte jobb, flytta till Jokkmokk eller flytta från Jokkmokk. En gode väldigt enkel världsbild. Hon har ingenting förstått och är näringsminister.
 
För Jokkmokk handlar det om att få del av värdet på det som utvinns av råvaror i Jokkmokks kommun. För att kunna bygga något efter att råvarorna är utvunna. Skogen och vattenkraftens stora skapade värden (pengar) används för att bygga de redan välmående delarna av Sverige.
 
Det vi någonstans måste börja kräva är att gruvor i våra marker i Jokkmokk ska lämna värden efter sig som bygger Framtiden i Jokkmokk. Och det förstår tyvärr inte Annie Lööf, näringsminister och centerpartiledare.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: