Framtid i Jokkmokks kommun

Jokkmokks vintermarknad som slagträ.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag blir som less på allt det negativa som sägs om Jokkmokks kommun och många av oss som bor här, av människor från andra delar av landet men också av folk som bor i kommunen. Att vara negativ är det lättaste som finns, men säger mer om personen än om situationen.
 
Nu ska ju vår Vintermarknad användas som slagträ i gruvdebatten. År 1605 så förbjöds handel på andra ställen i Jokkmokksområdet och handeln koncentrerades till det som idag är Jokkmokks samhälle. Det var ett sätt för kungariket Sverige att ta kontroll över handeln, men också en del av striden om vilket land området skulle höra till. Då bodde drygt 900 personer i Lule Lappmark, ett område som idag är Gällivare och Jokkmokks kommuner. Så redan då var vi väldigt få i ett område stort som hela södra Sverige.
 

Just nu idag så ligger Jokkmokks kommun dåligt till. Det skapas ytterst få nya jobb. Ekonomin är körd i botten. Fortsatt utflyttning. Det har aldrig fötts så få barn i Jokkmokks kommun. Inte ens på 1600-talet?? Om några år finns det inte ungar till ett fotbollslag.
 
Ja, vad gör vi då. Ja inte går vi då ihop, för att göra något positivt för Jokkmokks kommun. Nä, då passar vi på att inför öppen ridå slå varandra i huvudet på olika sätt om en gruvfråga som vi inte äger.
 
För och emot. På bägge sidor tjatas det. För många är det viktigare att synas med sina egon än att bidra till att Jokkmokks kommun mår bra.
 
Och nu är det viktigt för en del att använda Jokkmokks Vintermarknad för att föra fram sin negativa bild av Jokkmokk. Jag måste säga att jag är inte imponerad. Men tyvärr ser jag att det ger mer medialt intresse än att vi har blivit utsedd till huvudstad för matlandet Sverige.
 
Frågan är vad gör vi sen. Om det nu lyckas att föra ut en negativ bild av det Jokkmokk och Jokkmokks vintermarknad som många av oss är så stolta över, och det ger såna negativa känslor att folk drar sig för att komma hit.
 
Vad gör vi sen? Vad är nästa steg? Hur löses denna knut och det motsatsförhållande som idag finns i samhället genom att använda vintermarknaden som slagträ. För någonstans så måste det väl finnas en fundering på en lösning och ett närmande. Eller??

Kan man ställa ett sådant drastiskt krav på en kommunledning, på våra samebyar och kanske sametinget att de ska gemensamt sätta sig ned och ta ett nytag i gruvdiskussionen. Och inte komma ut ur sammanträdeslokalen innan de har hittat ett förhållningsätt som är bra för Jokkmokks kommun och folket här. Kan man ställa det kravet? Att de tar ansvar.
 
Eller ska vi nöja oss med att ingen egentligen behöver ta det riktiga ansvaret och att en dålig konflikt som vi inte behöver, pga. en fråga vi inte äger, ska få vara det som syns av vår fina kommun. 

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Helge Larsson säger:

    Bra sagt Roland jag önskar att du kunde bli kommunalråd så kanske det blev bättre i Jokkmokk för det Jokkmokk behöver är en som hörs, ps den bästa kommunalråd Jokkmokk haft är Ögren enligt mej för han hördes, t Tack

    2014-01-24 | 22:37:14
  • Terje Boqvist säger:

    Instämmer! Tyvärr tror jag låsningarna kommer att bestå, inga kompromisser. Jokkmokks rikedom är vildmarkens ödsliga skönhet i varierande former, som (tyvärr?) innehåller naturrikedomar av sällan skådat slag: skog, vattenkraft och nu mineraler. Vi har en kraftfull kulturbärande renskötsel. Även mindre miljö kontroversiella satsningar än gruvor, som tex friluftsanläggningar av olika slag, kommer nog att betyda markkonflikter. Jag tror i nuläget svårt att "hit på" någon konfliktfri näring, som innebär befolkningstillväxt. De näringar vi har består. Dock med fortsatt minskad befolkning. De flesta unga hittar inga jobb och drar söderut. Vi gamlingar (från 55 år) är snart nästan hälften av kommunens befolkning. Då minskar det enligt naturlagen, men kanske på ett ganska skonsamt sätt...

    2014-01-24 | 22:41:47

Kommentera inlägget här: