Framtid i Jokkmokks kommun

Hur många politiker ska vi ha?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Politiken i Jokkmokks kommun har väl under detta årtusende inte gjort sig känd som någon racerbana där det händer så mycket av utveckling.
 
Mer ett stilla trampande tar det tas ställning till allehanda dokument som ingen läser. Kommunfullmäktige (KF) som sägs vara det yttersta beslutande organet har också förvandlats till en tillställning som sällan tar beslut som berör medborgarna.
 
Kanske en gång per år när budgeten för kommande år sätts. I övrigt är det en snabbt avklarad tillställning som inte lämnar något avtryck. Och de få kommunmedborgare som förr kom och lyssnade har också slutat komma.
 
Något som är tråkigt är att man trots bristen på utvecklingsärenden i politiken inte orkar svara på de medborgarförslag och motioner som kommer in. I september ifjol så lämnade ett antal ungdomar in ett medborgarförslag om att starta ett ungdomsråd i kommunen. Det har funnits förr och nu fanns intresset igen.
 
Jag hade ju mina tvivel om att kommunstyrelsen som fick det på sitt bord skulle orka svara innan ungdomarna lessnat. Nu har det gått ett halvår och absolut inget verka hända. På samma KF i höstas så lade vårat parti fram ett förslag om att Jokkmokks kommun skulle trycka på om förändringar i minerallagen, med inriktning på att det skulle lämnas pengar från gruvvinster till Jokkmokk och lite andra förslag.
 
Och inte bryr sig det politiska organ- kommunstyrelsen- som är satt att svara något åt det. Det lär nog dröja till efter valet i höst. Så det är förståeligt om intresset för att delta i politiken minskar och folk säger att ingenting positivt händer i kommunen. Och jag förstår frustrationen.
 
Nu på måndag så är det KF igen. Nästan inga ärenden. Några dokument till hyllorna. Ett ärende om ombyggnad av asylboendet som fick utrymmas för ett år sen. Så innan det är ombyggt pga. fukt mm. så kommer det att ha tagit två år.
 
Racerbana NäNä.
 
Och så finns det ett ärende om att minska antalet ledamöter i KF. Se bilden nedanför texten. Vårt lilla parti vill minska från dagens 31 ledamöter (vänstra spalten) till 25 ledamöter (högra spalten). Det skulle inte förändra majoritetsläget. Alla partier som sitter idag skulle finnas kvar om valresultatet blir detsamma.
 
1962 när vi var dubbelt så många boende i kommunen så var det 34 ledamöter i KF. Idag 31st. Vi tycker med tanke på halverad befolkning så ska vi minska till 25st. Det känns inte som vi har något annat parti med oss i den frågan men vi kommer ändå att ställa det förslaget.
 
Vad tror ni? Tar demokratin skada och intresset för samhällsfrågor avtar om man minskar antalet ledamöter i KF till 25st?
 
Vi får se hur det går på måndag.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: