Framtid i Jokkmokks kommun

Utvecklingsfientlig- är jag en sån.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag ser i ett referat från sossarnas distriktskongress i helgen att en enskild motion om mineralersättningar och restriktivare minerallagstiftning var upp.Den fick dock inte diskuteras utan det enda yttrandet kom från Jokkmokks socialdemokraters nya kommunalrådskandidat.
 
Enligt NSD så tycker han att motionen är utvecklingsfientlig och att Sverige har en bra minerallagstiftning.
 
Imorgon så ska vi diskutera Framtid i Jokkmokks Kommuns motion på kommunfullmäktige där vår andemening är att minerallagen är bristfällig, kommunerna behöver få mer att säga till om och gruvbolagen ska avsätta en miljöavgift till kommunen och andra berörda.
 
Innebär detta att vi i vårat parti och många andra Jokkmokksbor är utvecklingsfientliga. Fan trot. Jag tror att de som inte vill se förändringar i minerallagen vill heller inte se en utveckling av Jokkmokk kommun.
 
Där finns en motvilja mot utveckling av glesbygden. Utveckling kostar pengar. Stora pengar. Vi kan inte för all framtid skicka iväg alla våra resurser och sedan höra att vi är beroende av bidrag för att klara vardagen.
 
Där går en klar linje av skillnad mellan oss som vill utveckla kommunen och de som fortsatt vill att vi ska ses som bidragskommun i glesbygden. Jokkmokks kommuns framtida generationer ska kunna leva och arbeta i vår kommun. De ska inte tvångsdeporteras som de flesta i min generation har blivit. Därför vill vi se en förändring av minerallagstiftningen.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Terje Boqvist säger:

    Vad kan historien om Jmk: s utveckling under 1900-talet, fram till nu lära oss? Jag hävdar att arbeten i skogen och vattenkraftens utbyggnad, skapade förutsättningar till att bygga upp den kommun vi har idag. Men så tog merparten av de jobben slut. Här vi står idag. Vad skiljer en ev. gruvepok, den tiden, om för små medel, stannar kvar i Jmk? Historie-, krav- och bottenlöst korkat!

    2014-04-06 | 23:02:27

Kommentera inlägget här: