Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvutveckling- för eller mot.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Då har vi då haft kommunfullmäktige där vårt förslag om miljöavgifter mm. vid en gruvetablering diskuterades.
 
Och politik visade sig återigen vara det möjligas eller kanske det omöjligas konst. Jag har ju bla. hyst funderingar om vilket och vems stöd vårt förslag skulle få.
 
En bra diskussion med många synpunkter var på väg att sluta i en skrivning som innebär att intentionerna i vår motion skulle användas som underlag i kommunens framtida arbete med förutsättningar för gruvverksamhet. Alltså det skulle jobbas och lobbas mot riksdag och regering från Jokkmokks kommun och partierna, för att få en förändring av minerallagen till stånd. Och via kommunstyrelsen hitta gemensamma nämnare i detta arbete. Miljöavgifter som går till kommunen och andra berörda. Större inflytande för kommunen vid etableringar mm.
 
Då precis när ett beslut som de flesta kunde stå bakom så vart det som vanligt. MP sa stopp och ville ta en kvart med sina kamrater i de andra partierna. Och man kommer tillbaks och säger nej.
 
Istället så vill man ha det svar som låg från kommunstyrelsen, där motionen anses besvarad. Och då händer inget mer. Nu händer det lite saker under dagen, så (s) tillsammans med oss i Framtid i Jokkmokks Kommun säger ja till motionen så den antas av Jokkmokks kommun.
 
Alla andra partier säger nej!!!??? MP, V, SV, C, M, FP: Visst är det märkligt de vill inte att Jokkmokks kommun ska röra i dessa saker som faktiskt på sikt kan ge vår kommun en positiv utveckling.
 
MP gick egentligen ganska långt i sina klargöranden. "Motionen är bra men inte i Jokkmokk" säger man. Mp tycker inte att kommunerna ska få pengar i form av en miljöavgift, gruvfond eller vad det kan kallas. Då är risken stor att man säljer ut sig var argumentet. Så låga tankar har man om vi som bor här i vår kommun. I synnerhet som vi fortfarande inte kommer att kunna få veto om gruvor.
 
Mp säger också att de säger nej till gruvor i Jokkmokks kommun. Vilket ju är ett väldigt lokalt hojt. Lite första april-stuk. På riksdagsnivå finns inga såna beslut hos dom.
 
Men tråkigt är det att det är viktigare för dessa partier att säga nej till allt istället för att vi i Jokkmokk kan försöka visa en någorlunda enig sida mot riksdag och regering i en sådan här viktig fråga.
 
Sen är ju den krassa verkligheten att dessa sex partier som är oppositionen i Jokkmokk har inte själva orkat lägga ett enda förslag under den här mandatperioden om hur de vill att kommunen ska jobba med denna fråga. Ingenting, men tomma tunnor skramlar mest.
 
Vårat lilla parti ser det ändå som en framgång att vi lyckades resonera fram ett förslag som nu är antaget av Jokkmokks kommun. Och att vi lyckades få sossarna med oss. Däremot är jag besviken på att de övriga partierna tycker att taktiserande och konfrontation är det som vi ska ge Jokkmokks kommun och oss som bor här. Lite skämmigt är det.

Roland Boman i Framtiden.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: