Framtid i Jokkmokks kommun

Turism- vad är det?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

"Aktiviteter som företas av en person som reser från ordinarie bostadsort för övernattning eller dagsbesök. Avsikten kan vara såväl arbete som fritid." Antaget av FN 1993.

Som ni ser är det en oerhört vid definition. Det innefattar väldigt mycket av våra dagliga händelser och aktiviteter. Är jag iväg på en konferens till Stockholm så kan jag i statistiken bli turist. Är jag borta och jobbar i Kiruna och bor och äter där så kan det bli så att jag räknas som statistisk turist.

Det gör det oerhört vanskligt att med säkerhet fastställa vad som är turism. Däremot så kan man läsa av trender och förändringar när man har flerårig statistik som tagits fram under likadana former varje år.

Tillväxtverket visar på att turistnäringen är dubbelt så stor som bilbranschen. Men det man många gånger glömmer är att allting samverkar men i statistiken så kan det hamna lite huller om buller.

En viktig del av våran besöksnäring är biltestandet. Precis som i flera andra inlandskommuner. Arjeplog ligger varje år i topp vad gäller turism/innevånare. Och det beror på biltestandet. Så deras och våra siffror borde kanske ligga i bilbranschens statistik.

Intressant är att Jokkmokks största branschomslutning i pengar har drivmedel. Är det bränsle till testbilar eller är det förbipasserande som tankar?  Följt av restaurang och logi som omsätter nästan lika mycket som drivmedel.

Hotellnätterna har också ökat de sista åren. Där är nog en hel del kopplat till arbetsresor. Volvo, Vattenfall har haft många som arbetat här och kommit utifrån de senaste åren. Både i Jokkmokk och Vuollerim.
Men i statistiken så räknas deras övernattningar och restaurangbesök in i besöksnäringen. Även om de i våra ögon inte är turister.

Sysselsättningsmässigt, trots en vid definition av turism, så har vi haft en svag utveckling de senaste tio åren inom besöksnäringen.
År 2003 så beräknades det att besöksnäringen gav 142 årsjobb. 2011- 165 jobb. 2012 -179 årsarbeten.

Alltså ett årssnitt på under 4 nya jobb/år inom besöksnäringen under en 10-årsperiod.

Ökningen mellan 2011 och 2012 på 14 årsarbeten kan bero på dels Kåbdalis skidanläggning med 64000 skiddagar 2012 och dels på Vattenfalls arbeten i bla. Akkats.

Vintermarknaden är också oerhört viktig för vårt lokala näringsliv och räknas också in i turistsiffrorna.

Siffrorna kommer från turistbranchens egen TEM-rapport som baseras på SCB-statistik och tas fram av Resurs.

Så även om det kan vara lite glädjedödande för den framtida besöksnäringen så läggs väldigt skiftande verksamheters resultat och lämnade pengar in i besöksnäringens siffror.

En besöksnäring som ska ge mer än fyra (4) nya jobb per år under nästa 10-årsperiod kommer att behöva fler tunga investeringar likt Kåbdalis och Årrenjarka, och kanske att vi öppnar våra marker för ett annat nyttjande än idag.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: