Framtid i Jokkmokks kommun

Att vi är så lurade!

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag upphör aldrig att förvånas över alla dessa människor som håller på att springa ned varandra i sin iver att tala om hur lättlurade vi Jokkmokksbor är.
 
Ibland blir jag nästan full i någonting över de människor som hyllar dessa fantastiska och upplysta människor som uppfinner hjulet flera gånger i veckan och samfällt vet precis vad vi ska göra för att det äntligen ska bli något av oss Jokkmokkare så vi slipper ligga övriga Sverige till last.
 
Och mest spännande är dessa Jokkmokkare som jublar med i denna kör och ropar ut det är det bästa jag sett någon skriva, det är det bästa jag hört någon säga. Om dom kan jag bara säga. Vars har ni varit sista 100 åren. Och varför har ni inte gjort något åt detta.
 
Och jag skriver sista 100 åren, för det är inte våra ungdomar som ropar av glädje över dom som bara skriver elände om Jokkmokk. Någonstans så känns dessa människor som överklassens nya ansikten som ska dela ut välgörenhetens allmosor till det lurade folket i Jokkmokk.

Jokkmokksborna är inte lurade förutom ett fåtal som gillar dessa överklassfasoner i det skrivna ordet.
 
Jokkmokksborna kan sin historia, oavsett om dom är vattenfallare, skogsfolk, samer eller undersköterskor. Vi är inte lurade.
 
Däremot så kanske vi är svikna, inte bara av riksdag och regering, röda, blå och gröna.
 
Vi är kanske mest svikna av dom som hela tiden talar om hur lurade och nästan så dom skriver det hur dumma vi är.
 
Men titta på bilden från lill-älvens torrfåra i Vuollerim. Det är dessa vattenkraftsmiljarder som kommer från oss lurade och av er hånade som gör att ni kan kan ägna så mycket tid och kraft på att inte göra något som tillför Jokkmokks kommun någonting.
 
Tänk er den dag ni kliver ned från det bortkastade ordets överklassaltare och drar något strå till stacken i Jokkmokks kommun. Tänk er hur bra det kan bli. Eller känns den tanken för stor och övermäktig?

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Jonas säger:

    Just med denna bild i åtanke är det ännu mer förvånande att Jokkmokks ledning ännu en gång står med mössan i hand och glatt välkommnar exploatören med förhoppningen att de rundmagade gruvfrossarnas smulor skall ramla inom räckhåll för att kunna bringa välstånd och framgång för vårat sargade samehälle.

    Vi kanske inte är lättlurade men vi har då i alla fall knappast förmågan att lära oss av historien!

    2013-09-20 | 11:04:38
  • Jokkmokkare säger:

    Hej! Du tar upp något i viktigt när du skriver om att det målas upp en mediabild som antyder att vi skulle vara lurade och det vill säga 0förmögna att fatta beslut om våra egna marker. Kolonisatörernas synsätt. Därför bör lagarna ändras så att det faktiskt är vi som bestämmer över våra marker! Det är vi kapabla till. Vi är inte lurade. Men vi behöver kämpa för att få till förändring!

    2013-09-20 | 13:53:56
  • Terje Boqvist säger:

    Bl.a. någon fiskeskribent skriver att de norrländska älvarna skulle fått vara orörda. Laxfiske och turism skulle/ska, skulle ge vinst. Suck... Älvarna byggdes ut efter 1945 i större skala, av Vattenfall och (turligt nog) svenska privata bolag. För att ge svensk industri billig och inhemsk elkraft. Förvisso gick utbyggnaden ofta hänsynslöst till. Men gruv-, stålverks-, verkstads- och inte minst skogsindustrin, har haft nytta av detta. Ett miljöpris har tyvärr fått betalats, men som jag i stort tycker var värt det.
    Sveriges handelsbalans har gynnats och välståndet har ökat markant, mycket tack vare detta. Jmk:s stolta bidrag i detta är betydande. Jmk:s vinst är beklämmande låg. Besluten i detta och även mineral-lagen, ligger på riksnivå. Kommunledningen har en svår sits: ca 43% är 55 år eller äldre. De flesta unga flyttar... Jmk är splittrat. Hur ska man hantera detta svåra läge(?). Och även att beakta, Inte till vilket pris som helst.

    2013-09-20 | 14:04:42
  • Stockholmare säger:

    Ni diskuterar fel frågeställning anser jag! Hur kan Skellefteå kommun bli ägare av Skellefteå Kraft och varför kunde inte Jokkmokks kommun bli ägare/delägare av vattenkraften i Jokkmokks kommun? Berodde det på den politiska ideologin som styrde Jokkmokk - socialism att staten ska äga allt eller var det storleken på kommunerna?

    2013-10-15 | 23:28:03
  • sollefteå bo säger:

    Situationen är rätt lik i sollefteå. Generationen som levde där under vattenkraftens utbyggnadsera var ju mer uppfostrade att rätta in sig i ledet och lyda, inte ifrågasätta. Utan vara nöjd att de nu fanns gott om arbete. Sedan kom det mycket tomma löften från bolgen om att fiske bl.a. inte skulle bli nåt sämre. Sedan är det rätt intresant att de lokala bolag som tidigt tagit tillvara på vattnets kraft var tvungna att anlägga för fiskens vandring inte skulle hindras. Sedan när de stora bolagen som vattenfall och krångede insåg Sollefteås potential för vattenkraft då bedömdes det av myndigheten att vandringsvägar inte behövdes byggas av dessa bolag och de lokala investeringarna blev värdelösa. Över 4,5 mil torrlagd älv och över 9 twh. Vad är regeringens och bolagens åtgäder för att kompensera? Inga alls. Hoppas attvattenutredningen dömer för eu tvången och att det svider ordentligt för bolagen.

    2013-12-28 | 14:36:06

Kommentera inlägget här: