Framtid i Jokkmokks kommun

Och allting rinner söderut.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Detta tål att fundera på i gruvans tidevarv.
 
Miljarderna från vattenkraften och skogen går via de statliga bolagen för att bygga infrastruktur i Stockholm.Det som stannar kvar i Jokkmokk är pengar till löner och smärre inköp.
 
Trots att det har ställts krav sen mitten av förra århundradet på någon sorts återbäring till Jokkmokk för att bygga något bortom vattenkraften och skogsbruket,så har staten i form av riksdag och regering oavsett blå eller röd sagt nej.
 
Våra folkvalda riksdagsmän och kvinnor har alltid sagt ungefär så här från sin upphöjda plats i riksdagen. "I Jokkmokk ska det bara finnas så många som behövs för att leverera miljarder och åter miljarder till statskassan. Resten kan flytta".
 
Låter det knepigt. Ja förstås när dom är här säger dom ju annat.Vi ska se till,vi ska tillsammans. När riksdagsfolket är här så är det ett högt lokalt hojt. Men när de är hos partihövdingarna i riksdagen då säger dom "Vi ska viska."
 
Och samma gäller en lokal miljöavgift,ersättning för de miljöstörningar som en gruva ger. Inte ett riksdagsparti kommer att i skarpt läge ställa Jokkmokks framtida utveckling och liv mot en ministerpost. Ministerposter,regeringsplatser,gratismiddagar väger mycket tyngre än en kommun någonstans i ingenstans där ändå inga väljare bor.

Men idag,efter allt ovett som skapats i gruvdebatten härhemma så finns det kanske en öppning att klämma åt riksdag och regering. Jag vet inte om det är möjligt för det fordrar detta mod och denna kompromissvilja som jag skrivit om tidigare.
 
För min enkla åsikt är att det fönster som sametinget och samebyarna har öppnat nu när de tagit initiativet i gruvdebatten kan bli något bra. Och om nu bara Jokkmokks kommunpolitik klarar att hantera sina rågångar i gruvdebatten så kan det tillsammans leda till en förändring i både minerallagen och riksdagens obegripliga glesbygdssyn.
 
Men säger nu vän av ordning. Sametinget och samebyarna säger klart nej till gruva och kommunledningen springer benen av sig för att få igång gruvan.
 
Javisst säger jag. Då kan det bara bli bättre. Ett ypperligt förhandlingsläge för att tillsammans rubba staten och våra riksdagsmän så de börjar jobba för dom som gett dom uppdraget.
 
Och framför allt att tvinga riksdagen till ett beslut som gör att Jokkmokk får börja ta del av våra egna rikedomar. Det går bara genom ett samarbete med sametinget,samebyarna och Jokkmokks kommun. Idag finns inget annat alternativ än samarbete och kompromissvilja. Det kravet tycker jag mig höra från de framtida generationerna.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: