Framtid i Jokkmokks kommun

Kommunfullmäktige.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jokkmokks kommunfullmäktige hade sammanträde idag.
 
Och där kanske det hade varit nog med information. För så mycket mer hände det inte.
 
Nog är det lite trist att det så sällan avhandlas och beslutas i framtidsfrågor på våra sammanträden. Mest för att det bereds nästan aldrig såna frågor.
 
Det var nästa års budget för kommunen. En marginell skillnad mellan de förslag som fanns mellan grupperingarna. Och så dök det upp ett till. Men det som är sämst är att det är väldigt dåligt med underlag för den som sitter i fullmäktige och ska besluta.
 
Vi i vårt lilla Framtidsparti har i flera års tid begärt att få riktiga budgetunderlag så man kan jämföra med tidigare år för att se var pengarna far i de olika verksamheterna. Men inte. Så vi tre av 31 i fullmäktige avstod från att rösta om budgeten. Det kan ju vara så att det bara är vi som inte fattar vad det handlar om. Men ska det beslutas om nästan 300 miljoner kronor som det kostar att driva kommunen i ett år så vill vi ändå se varför pengarna går hit eller dit och varför.

I övrigt så var det dokument och redovisningar av allehanda slag. Och en stor stund tog det att resonera om på vilken rad i ett dokument som några ord om demokrati skulle stå. Man var överens om att det skulle stå, men inte på vilken rad.
 
Så Jokkmokkspolitiken en sån här dag känns som om vi är till för att flytta kommatecken i texter som nästan ingen läser. Huvva.
 
Sen fanns ju vårat förslag om mineralstrategi och ersättningar med och det kanske andas framtid. Men eftersom det kommunala handlar mest om formalia så skickas det nu vidare och går det som det brukar så hörs det inget om det förrän efter nästa val som är om ett år.
 
Så försöket att tvinga fram ett politiskt ställningstagande i Jokkmokk vad gäller minerallagen tycker jag är oerhört viktig. Det försöket hoppas jag ger snabbt resultat i kommunen, men vis av tidigare försök så antar jag att det blir en långbänk, tyvärr. Men, men man ska aldrig sluta hoppas
 
Och så fanns det ett förslag från ett gäng unga människor att bilda ett ungdomsråd för att få mer delaktighet för unga i samhällsutvecklingen. Och det var kanske dagens bästa förslag. Hoppas bara att det går fort att ta tag i detta. Så dom fortfarande är ungdomar när svaret kommer.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: