Framtid i Jokkmokks kommun

Blir det en ständig bojkott?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvfrågan snurrar på som den värsta karusell. Det går runt, runt och man blir mer och mer yr i luvan.
 
Gruvfrågan ger nu effekter i form av bojkotter av vintermarknaden från några håll. Med anledning av att kommunledningen är för en gruvetablering. Samtidigt så vet ju de flesta att Jokkmokks kommun inte äger frågan.
 
Resultatet, provbrytning mm hade blivit på samma sätt om det hade varit en kommunledning som sagt nej eller kanske.
 
Det som är intressant att tänka på är hur det ser ut. Blir bojkotten mot Jokkmokks kommun för alltid. Av de åtta partier som finns i Jokkmokks kommunfullmäktige har två sagt Nej till gruvbrytning i Jokkmokk och Kallak. Mp och Samernas Väl. Och där har MP litet stöd i sin riksdagsgrupp, som är med i lagstiftningen i riket.
 
De har 5 av 31 mandat tillsammans i fullmäktige. V vet väl ingen riktigt hur de står men de har 4 mandat. Så jag räknar in dem i Nej-sidan. Det blir 9 mandat.
 
De övriga 5 partierna- S, M, C ,FP och FiJK- har på olika sätt markerat att de är positiva till dagens provborrningar och undersökningar för en eventuell gruva. Tillsammans har de partierna 22 mandat i Jokkmokk. Så 22 mandat för och 9 emot i Jokkmokks kommunfullmäktige. Sålunda en klar majoritet för i dagsläget.
 
Så det är en stor majoritet av partierna i Jokkmokkspolitiken som uttryckt att de är positiva till en gruvetablering. Med olika ingångssyn såklart.
 
Men det innebär också att en bojkott kan fortsätta många år framåt, för så stora omkastningar lär det inte bli även om det är nytt val om ett år. Men det ser vi om ett år. Om det då finns en majoritet av partier som säger nej till gruvverksamhet i Jokkmokk. Eller om bojkotten av Jokkmokk fortsätter i evinnerlig tid.
 
Och i slutändan så är det Sveriges riksdag och regering som sätter spelreglerna. Så det är kanske dom som ska bojkottas. Inte Jokkmokks kommun.
 
Roland Boman i Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: