Framtid i Jokkmokks kommun

Återbäring eller ingen bäring.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag ser att Nej till gruva-sidan har haft en fundering om Framtidens förslag om miljöavgifter och att en kommun ska få del av vinster vid en gruvbrytning. Vår skrivning har länkats till deras FB-sida.
 
Där fanns ett bra förslag. Att partierna i Jokkmokks kommun ska redovisa hur dom tycker. Om fördelning av vinster och återbäring. Och gärna skriftligt. Det är kanske dags att man gör så.
 
Dom enda som verkar ha problem med detta är de förtroendevalda miljöpartisterna som är Nejare och drar lasset för Nej. Och det är klart.
 
Med tanke på att MP på riket är gruvpositiva så blir det väl besvärligt att skriva en lokal agenda för Jokkmokk som innebär totalstopp när stödet i riksdagsgruppen är litet.
 
För fortfarande finns det ingenting som säger att MP i kommande regeringsförhandlingar kommer att villkora ett gruvnej för att sitta i en regering. Aldrig kommer det villkoret.
 
Så en Nej-skrivning från MP i Jokkmokk får nog prägeln av ett lokalt hojt. Och det är intressant med tanke på det inflytande i riksdag och regering de kommer att ha efter nästa val. Olikheten mellan lokalpartiet och de som styr partiet verkar stor.
 
Men visst är det en bra tanke. Att fler partier än vårat Framtiden ska skriva ned sin mineralstrategi-strategi. Den informationen kan medborgarna i kommunen i varje fall få.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: