Framtid i Jokkmokks kommun

Än flög han in och än flög hon ut.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Flyg in och flyg ut.

Det är en av sanningarna och slagorden i gruvdebatten.Begreppet att jämföra arbeten i småkommuner som drar mer folk än kommunen själv kan uppbringa, med oljeplattformer har ju nu blivit en sanning att ta på allvar i begreppet "Allt är åt skogen (gruvan) och ingen härifrån får jobb" .

Bakom begreppet så finns det en forskningsinsats som säger. "Om du inte betalar skatt där du jobbar, så betalar du antagligen skatt i hemkommunen." Och det är ju en sån svindlande fantastisk tanke.

Så det blev ett kraftfullt slagträ i debatten för de som inte vill att det ska skapas jobb i glesbygden för dom som inte är skattskrivna på plats. Överförd på turismen så skulle de flesta vinteranläggningar få slå igen. För där är det mycket fly in och ut.

Och samma människa som blivit upphöjd för denna teori, var också inblandad i de rapport som nu används för att tala om vilken dålig affär rennäringen är. Med detta vill jag bara säga.

Tro inte så förb---t mycket på alla dessa forskare som lever på att beskriva en liten del av verkligheten. Allt från flyg in, via rennäring till dammsäkerhet och förgiftningar.

De beskriver bara sin egen verklighet och sanning. Och det behöver inte vara verklighetens verklighet och sanning. Forskningen idag bevisar kanske bara sin egen sanning, för att motivera mer anslag i en värld där inget ifrågasätts.

Jokkmokks kommun har över tid haft mycket flyg in och en del flyg ut. Storstormen vid Karats för över 100 år sen gav kanske den första stora inflygningen. Många blev kvar. Och skogen gav jobb i 100 år.

De olika vattenfallsepokerna har gett inflygningar. Många blev kvar. Och vattenkraften gav jobb i 100 år.
På 1970-talet så svors det över Arvidsjaureborna och västerbottningarna som veckopendlade och tog jobben på kraftverksbyggena.

På 1980-talets byggsväng i Jokkmokks kommun så svors det över piteborna som var här och tog jobben. Man sa att Egypten hade sina gräshoppor och i Jokkmokk har vi pitebor.

Fortfarande har vi byggföretag i Jokkmokk, men för att hålla Jokkmokksfolk med jobb så måste de finnas i andra kommuner. Och i den allmänna räkningen så är dessa Jokkmokkare att räkna som flyg in och ut. Men jag hoppas att ni inte svär åt dom.

Det är det som skiljer nutid från dåtid. Idag är Jokkmokks kommun helt beroende av omvärlden och det som finns utanför kommungränsen. I form av jobb, marknader, arbetskraft osv. Sån är den bistra verkligheten Det flygs in och det flygs ut. Till och med mjölken vi dricker flygs in, fast med lastbil.

Det som gruvdebatten ändå har fört med sig det är att vi nu förstår att det inte bara finns en absolut sanning, utan sanningen är ofta sann beroende på din egen verklighet och hur du tolkar den.

Vad Jokkmokksborna nu har blivit bra på det är att ifrågasätta och misstro auktoriteter. Oavsett om dom är självutnämnda eller verkliga.

Och det är bra när vi ska bygga det framtida Jokkmokk. Med eller utan gruva. I en process för utveckling av Jokkmokks kommun är vi beroende av omvärlden men vi själva måste styra över och hantera de möjligheter och hinder som kommer upp på vägen.

Så därför fortsätt betvivla de som hittills levererat sina sanningar utifrån en värld som inte är vår. Det är din sanning som kan utveckla vår hembygd. Glöm aldrig det.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Vuollerimbo säger:

    "Tro inte så förb---t mycket på alla dessa forskare som lever på att beskriva en liten del av verkligheten. Allt från flyg in, via rennäring till dammsäkerhet och förgiftningar." Skriver ni.

    Men ska man enbart tro på vad som skrivs på eran blogg är frågan? Och är ni talesmän för alla boende i Jokkmokk? Verkligheten? Är det inte det man brukar tala om hos en viss sektliknade förening?

    2013-09-25 | 12:32:22

Kommentera inlägget här: