Framtid i Jokkmokks kommun

När barn var tillåtna.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

1964 såg framtiden ljus ut för vår kommun. Det fanns ungar överallt och det fanns skolor på många ställen. Staten ägde Jokkmokks kommun via Vattenfall och Domänverket. Det lovades evinnerligt liv och en ständig utveckling.
 
Idag vet vi vad de löftena var värd. Nu är inte bara skolor nedlagda. Till och med byarna är nedlagda.
 
Och staten-våra riksdagsmän och kvinnor- säger att den utvecklingen ska fortgå. Oavsett om de är sossar eller moderater.
 
Jag hörde den gode statsministern i TV häromdagen. Där påpekade han att Norrbotten har högre tillväxt än Mälardalen utanför Stockholm stad. Det han tyvärr inte fattar är att utfallet av tillväxten inte stannar här utan skickas ograverat till Stockholm och håller igång näringslivet där.
 
 
Precis som det alltid har gjort, även globalt. Koloniernas rikedomar har tidigare aldrig tillåtits utveckla kolonierna. Kolonialmakterna har alltid snott allt. Afrika, Asien, Sydamerika och Jokkmokk. Nu börjar den koloniala eran vara över i Afrika, Asien, Sydamerika och en ny tid kommer.
 
I Jokkmokk så äger fortfarande Svenska staten och riksdagen allt och tillåter ingen utveckling. Folkfördrivningen fortsätter och vi är snart på 1800-talets befolkningssiffror. Unga människor tillåts inte bosätta sig här utan tvingas iväg. Våra naturresurser utnyttjas maximalt och överskottet skickas till Stockholm. Kolonialmakten Sveriges Riksdag snor allt från Jokkmokk.
 
Afrika, Asien, Sydamerika frigör sig även ekonomiskt och växer i styrka. I Sverige ökar trycket på kolonierna. Producera mer till Staten. Annars stänger vi ned Jokkmokk. Det är dagens budskap från våra riksdagsmän till de unga i Jokkmokk.

Roland Boman fortfarande i Framtiden.

Skoltabellen kommer från Boken Jokkmokk av Lars Rask och Henry Lindberg.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: