Framtid i Jokkmokks kommun

Centern- Folkrörelse utan folk?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I helgen har centerpartiet hållit sin framtidsstämma. Jättelyckliga centerpartister tyckte att allt var toppen och applåderade varandra så att gammelkommunisterna i Moskva skulle bli rödgröna av avund. Nå vad har man då tjatat om under dessa dagar. Det kan vara svårt för en utomstående betraktare att riktigt förstå varför de var så glada. En jättelik fråga verkar vara om de skulle kalla sig liberaler eller inte. Nu ska de visst vara det i alla fall. Centerpartiet- liberalerna. Och vem bryr sig? Men detta är centerpartiets största fråga. Som sagt var. Det sk-ter väl Sveriges väljare högaktningsfullt i. En tid kallades centerpartiet för Åsa-Nissemarxister. Det var i varje fall en roligare benämning.
 
Men idag börjar centerpartiet vara en folkrörelse utan folk. De människor på landsbygden som tidigare var centerns stöttepelare verkar nu mer och mer bli utstötta av centern. Ett talande beslut som man tog på stämman var det om skatteuttag på lokala naturresurser. Det som vi brukar tala om som någon sorts återbäring för vattenkraft och gruvnäring.
En gång i tiden så var det centerpartifolk som startade vattenkraftssammanslutningen bland kommunerna för att få lite slantar tillbaks av de stora pengar som flyter ut till Stockholm. Idag är centerpartiet det parti som hårdast driver att ingenting ska tillbaks till glesbygden. Nu i helgen tog framtidsstämman det beslutet att Jokkmokks kommun och flera andra inte ska få del av de värden som vattenkraft och framtida gruvor skapar här.
 
Centerpartiet ser på Jokkmokk och glesbygden som något som man kan suga i sig det gottaste ifrån och sen kan man spotta ut det som inte går att använda. Bilden från det döda Kaitumfallet i Jokkmokks samhälle är centerns idealbild av glesbygden. Det är så centerpartiet-liberalerna arbetar nuförtiden. Men troligtvis var deras framtidsstämma också deras avskedsstämma. För vem behöver centerpartiet-liberalerna efter nästa val?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: