Framtid i Jokkmokks kommun

Turism, gruva och Jokkmokk.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

"Turism omfattar människors aktiviteter när de reser till och vistas på platser utanför sin vanliga omgivning för kortare tid än ett år för fritid, affärer eller andra syften."   UNWTO- World Tourism Organisation.

Turismen och dess ekonomiska effekter mäts på olika sätt. Ett vanligt sätt är att ta fram omsättning för logi, shopping, restaurangbesök, reseströmmar mm. Ett centralt begrepp är den sk. turistkronan. Hur mycket en besökare spenderar på olika saker under ett besök.
 
Det som drar in mest pengar till en ort är oftast just logi, restaurangbesök och shopping. Sen för jämförelsens skull gör man statistiken gentemot det antal personer som finns fast boende i området. Därför kan Jokkmokk jämföras med Stockholm, fastän Stockholm är lite större. Jokkmokk ligger på en sån jämförelse ofta bra till. Bland de 10% kommuner som har mest besöksnäring /person. Liksom många andra Norrbottenskommuner.
 
Vad statistiken också klart och tydligt visar är att det finns inget som säger att en gruvverksamhet sänker besöksnäringen. Kiruna har alltid bättre siffror än oss och Gällivare är i samma spann. Och gruvbolagen är tunga spelare i besöksnäringen. Det blir intressant att se hur Pajalas statistik ser ut om några år.

Bland de tio bästa kommunerna brukar gränshandel, vintersportorter/områden, shopping/evenemang, fritidsverksamhet kopplat till västkust och även biltest-Arjeplog- finnas med.

Vad gäller Jokkmokk så brukar vi ligga på tio i topp vad gäller en parameter. Drivmedelsförsäljning! Bensin, diesel.
 
Däremot så är ökningen av de som räknas in som helårsarbetande inom besöksnäringen i vår kommun bara marginell på 20 år. Nu ligger vi på ca 170 årsarbeten för 20 år sen strax där under. I det räknas effekterna in av höjd omsättning på affärer, matställen osv. Inte bara Notudden och Sarekrumlarna.
 
Vi har några spetsanläggningar som alla på sitt sätt höjer statistiken. Däremot finns inte idag något som kan ge klivet upp mot den fördubbling av besöksnäringen som är det lokala och nationella målet fram till 2020. Utan det handlar om små uppgångar och hårt arbete.
 
Testverksamheten är en viktig del även för oss vintertid och pengar därifrån räknas in i turistkronan. Vi såg också positiva effekter hos många av våra småföretag när som mest folk var sysselsatta i Akkats-arbetena. Ni vet dom här som flög in och ut och bara jobbade här. Och betalade hyra åt Jokkmokkshus, och handlade på Konsum, och fikade på City, och spelade på Pappers och gav därmed ett positivt ekonomiskt avtryck i statistiken för besöksnäringen.
 
Det som däremot är svårt att mäta ekonomiskt och hursomhelst inte ger några stora intäkter åt samhället är den fria campingen. Alltså en husbil på en parkeringsficka, ett tält i Sarek fyllt med frystorkat från Tyskland eller en nyupprättad vild campingplats i skogen utanför Randijaure.

Så utifrån ovanstående så får var och en bestämma var besöksnäringsslantarna ska komma från framöver och om en gruva kan förbättra besöksnäringens omsättning i vår kommun.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Lars-Olov Granström säger:

    Återigen. Kanon. Var får du alla fakta ifrån? Som vi på Posten brukar säga... Keep it coming. We don´t mind. När dan är slut, är posten slut.

    2013-08-09 | 23:54:12

Kommentera inlägget här: