Framtid i Jokkmokks kommun

Kanske en annan sanning!

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Nu i samband med gruvdiskussionen så kommer ju ofta upp hur Jokkmokks kommun bara gav bort älvarna. Som i så mycket annat så finns det många sanningar, beroende på vem som framför den och vilket syfte man har.
 
Men i verkligheten så var det en mycket hård och tuff debatt i slutet av 50-talet där kommunerna, länsstyrelserna och Norrlandsförbundet ställde långtgående krav på riksdag och regering som tog besluten om den massiva vattenkraftsutbyggnaden över hela Norrland. Man beskrev exakt den verklighet som skulle bli vid kraftverksälvarna och konsekvenserna för kommunerna.
 
Riksdag och regering nonchalerade fullständigt kommunernas krav och körde bara över dom.
 
Och idag över 50 år senare gäller samma sak. Riksdag och regering ger väl blanka f-n i vad kommuner och berörda tycker.
 
Vad gäller Lilla Lule Älvs utbyggnad så sade alla tunga remissinstanser NEJ till en utbyggnad. Men de som då styrde landet brydde sig lika lite som dom som styrt sen dess. Och gav tillstånd till utbyggnad.
 
Jag hoppas att det går att läsa tidningsurklippet jag skickar med. Och se bla punkten om lillälven. Och fundera över om det verkligen var så att kommunerna i inlandet i Norrland lade sig platt. 

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Ulf Gummesson säger:

    Hej! vilken talande artikel! Det framgår ju tydligt hur lite det lönar sig att driva frågor om framtiden på landsbygden i kommunala sammanhang utan stöd av en grupp i riksdagen. Därför tycker jag att det är en motsägelse att ni planerar att ställa upp i kommunalvalet utan att vara med i ett riksdagsparti. Kolla in på landsbygdspartiet.se eller landsbygdspartiet.nu (Luleå) och överväg om det inte finns anledning att även gå utanför kommungränsen. MVH Ulf Gummesson

    2013-07-25 | 20:08:38
  • Danne säger:

    Tack för intressant läsning.
    Sverige borde se och lära av Norge hur man får hela landet att leva :)

    2013-08-02 | 15:02:48

Kommentera inlägget här: