Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvor och politik.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I dessa dagar med mycket funderingar och känslor om gruvbrytning i Jokkmokks kommun så kan det kanske vara intressant att höra vad våra riksdagspartier säger. Lokalt finns partier som är emot att gruvor startas upp här likväl som det finns partier som är för gruvbrytning där det idag planeras så.
 
Men vad säger man då i riksdagen.
Jo, där är det enkelt. Alla partier är för gruvbrytning och öppnande av nya gruvor i Sverige. Inget parti säger heller nej till gruvor i Jokkmokk. Så i riksdagen som rår om lagar om gruvbrytning är enigheten total om att det även i vår kommun ska få finnas gruvor.
 
Centerpartiet som via näringsdepartementet politiskt ansvarar för gruvorna är samtidigt det mest extremistiska partiet i den frågan. Annie Lööf minister över gruvorna menar ju att det viktiga är att de skapar arbete där ingen annars vill bo. Så kan ju en centerpartist lösa landsbygdsproblemen.
 
Vad gäller de rödgröna så finns det marginella skillnader i gruvsynen, men de är helt ense om att gruvbrytning är viktig för landet. Deras (s,v,mp) folk i näringsutskottet har också skrivit en debattartikel där de pekar på hur viktig gruvindustrin är för Sverige. Där fick de med att alla grupper ska delta i utvecklingen och planering. Utom kommunerna och lokalbefolkningen. Och det är en ganska typisk reaktion från partier som inte tror att vanligt folk har något att tillföra.
 
Det lilla undantaget i samstämmigheten är att V har tagit ställning för en gruvskatt. Men det är knappast något de kommer att fälla en rödgrön regering för att få igenom. Så läget på riksdag och regeringsfronten är idag att alla partier stöder en utveckling av gruvindustrin och öppnandet av fler gruvor i Jokkmokk och Sverige.
 
Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: