Framtid i Jokkmokks kommun

Nu eller aldrig!!??

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun


INFORMATIONSMÖTE
 
Luleälvens torrfåror kontra EU-direktiven – Projektidé.
 
Det är bråttom! Just nu finns det ett nytt fönster öppet för bygden att - med stöd av EU-direktiven - i samverkan påverka/ skapa möjlighet att förverkliga ett pilotprojekt avseende torrfåran nedströms Letsidammen.
Folkets Hus Vuollerim 17 januari kl 18
 
Program
Uppföljning av vad som har hänt efter mötet som hölls på Folkets Hus i Vuollerim den 21 november kl 18.00
 Rapport från nya kontakter med Riksdagsledamöterna
 Länsstyrelsen, Vattenmyndigheten, rapporterar om utvecklingen.
 Christer Borg, Älvräddarna, presenterar projektförslag.
 Länsstyrelsens och Jokkmokks fiskerigrupps c/o Jokkmokks kommuns synpunkter/förslag
 Vattenfall AB:s synpunkter/förslag
 Mötet utser arbetsgrupp med uppdrag representera bygden som kontaktpersoner i det fortsatta arbetet.
Fika, frågor och dialog
Summering och avslutning
Alla varmt välkomna!
Arrangör: Vuollerimbygden i Utveckling
Engagemang förankrad i bygdens utvecklingsplan – från ord till handling!


Som Elvis Presley så vackert sjöng. "It`s now or never." Diskussionerna och åsikterna om den stora negativa miljöpåverkan som Vattenkraften har i vår kommun har pågått länge. Det mest iögonfallande exemplet på en fullständig ödeläggelse av en tidigare unik och rik vattenmiljö är torrläggningen av sista biten av Lilla Lule älv. Från Letsi kraftstation och förbi Vuollerim. En sträcka på 1,5 mil.
 
För inte så länge sedan dominerades arbetsmarknaden i vår kommun av tre stora aktörer, sektorer. Kommunen, Vattenkraften och Skogsbruket. Idag kan man väl med fog säga att ingen av dessa är en utvecklingsfaktor som skapar nya jobb och framtidstro. Verkligheten säger tvärsom. Skogsbruket sysselsätter något tiotal helårsarbetare. Vattenkraften minskar hela tiden sin fast anställda personal i vår kommun och de senaste åren har ytterligare tjänster försvunnit och är nu kanske nere på det lägsta antal fastanställda sen man startade i Porjus för 100 år sen. Kommunen ligger och flyter med näsan strax ovanför vattenytan och är så sakteliga på väg att sjunka. Så ser det ut. Två områden som är bland de mest inkomstbringande i Sverige. Skog och Vattenkraft. Allt de dom tjänar i vår kommun och det är 100-tals miljarder under 2000-talet går med blixtens hastighet härifrån. Ett lysande undantag finns och det är Jokkmokks Allmänningsskogar, det enda skogsföretag som tar ett samhällsansvar i vår kommun. Och vad gäller kommunen så är den fattig som en kyrkråtta i det som är Sveriges rikaste kommun.
 
Nå vad har det med mötet i Vuollerim att göra. Jo det kan vara så här. Den döda älven i Vuollerim handlar inte bara om att få vattnet att rinna. Det kan rent handla om bygdens framtid. Men låter det inte lite väl magstarkt. Nog reder vi oss har väl varit ett talesätt i byn! Men om man funderar. Var finns de nya jobben. Hur många ungdomar har fått sig fasta jobb i Vuollerim de senaste 10 åren. Hur många barn har fötts de sista 10 åren. Och snart är vi där att inte ens pensionärerna blir fler. Så var kan de nya jobben finnas?
 
Det är där som älven kommer in. Vuollerim har alltid haft en stark tradition inom det som heter "Natur och Kultur." Idag är det området en stor tillväxtfaktor runt om i världen. Där finns möjligheter som vi nog knappt kan ana oss till. Det ger redan idag arbetstillfällen och pengar till Vuollerimbygden men det kan ge så mycket mer. Om förutsättningarna snäppas upp. Eller för de som föredrar modernare termer. Uppgraderas.
Och där kommer älven och miljön in. Så ni som finns i närheten kom på detta möte så får ni kanske en positiv inblick i det som kan vara det som återigen skapar en uppgång i Vuollerim. Och det här är lite mer än en uppmaning. Det är för de flesta inget problem att avvara två timmar en vinterkväll för att se det som kan vara framtiden.
 
Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Kurt Lundström säger:

    Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

    Roland, mycket bra inlägg. Kompletterar ämnet med följande.
    Min kompis Bengt Söderström, Tullinge, var med i somras och dokumenterade ett antal riksdagsmäns besök till älvdalarna inom Jokkmokk och Vuollerimbygden. Detsamma gjorde ungdomarna Johanna Granström Sundgren och Sofie Skalstad, Vuollerim. Den gemensamma dokumentationen från besöken vid Porsi, Vuollerim, Letsi, Akkats, Lulleketje och Messaure har sammanställts till en intressant presentation som med tydlighet fokuserar på det bristande skyddet av våra älvar samt visar att vattenkraften behöver anpassas för att bli miljövänligare.

    Presentationen från besöket överlämnades till riksdagsmännen den 18 december 2012 vid ett lunchmöte på Riksdagen. Resultatet uppskattades mycket.

    Presentationen kommer att ske även den 17 januari på Folkets Hus i Vuollerim tillsammans med rapport från decembermötet med riksdagsmännen i Stockholm.

    Nu gäller att det att få ut budskapet om mötet till alla intresserade i bygden. Gärna med fokus på att även engagera alla yngre människor som genom en minimitappning vill få liv i den torra älvfåran. Om mötet beslutar om fortsatt arbete med frågan behövs några väljas att ingå som kontaktpersoner i en eventuell arbetsgrupp/styrgrupp för det som vi hoppas blir ett pilotprojekt.


    Kurt O. Lundström mail [email protected]
    Torpvägen 12, 147 63 Uttran, telefon 070-560 63 58
    PS. Jag har mina rötter sedan många generationer i Vuollerim där jag har en fastighet. Är engagerad i frågor som rör de torrlagda älvfårorna inom kommunen. Det engagemanget intensifierades då riksdagsmännen i somras på mitt initiativ gjorde ett besök till älvdalen. I samband därmed valde jag att engagera mig som medlem i Vattenrådsområde VRO4 för Luleälven.

    2013-01-13 | 01:33:11

Kommentera inlägget här: