Framtid i Jokkmokks kommun

Mineralstrategi i Jokkmokks kommun.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Helt plötsligt är mineralstrategi ordet för dagen. Alla riksdagspartierna, länsstyrelserna, intresseorganisationerna för och emot tar tag i frågan. Vänsterpartiet har gjort en ganska klar och bra markering. Miljöpartiet jobbar med frågan men ingen vet vad de vill, som vanligt om man får säga så. Sossarnas Löwèn är försiktig men jobbar med frågan. Centerpartiets Lööf tycker att vi ska vara jävligt glada för jobben som skapas där ingen vill bo. Resten av regeringen jobbar med frågan. Så ser det ut i Sverige. Och då ska vi veta att de partier som inte sitter i maktställning alltid har lättare att vara kaxig då. Så därför vet vi att ett löfte idag kan ha devalverats efter nästa val. Eller som en moderat riksdagskvinna sa på det mötet jag deltog i med Vattenkraftskommunernas förening för ett drygt år sen i riksdagshusets katakomber. "Jag kan ingenting göra så länge vi sitter vid makten." Så sa hon. Hon sitter med i det mäktiga skatteutskottet. Tänk så tokigt vi tänker. Vi som tror att det är när man sitter vid makten man kan göra något. Efter det så beslöt Jokkmokk på min inrådan att lämna föreningen.
 
Nå riksdagspartier och mineralstrategi, vad har det med Jokkmokk att göra. Om man ser framåt så kan det ha en hel del att göra med vår kommun. Därför lämnade Framtid i Jokkmokks Kommun för snart ett år sen in en motion om att vi ska göra en lokal mineralstrategi. Vi vill att kommunen tillsammans med markägarna-ex. allmänningen- och samebyarna tar fram en policy vad gäller den framtida exploateringen av naturresurser i vår kommun. Det handlar om ersättningar, miljöavgifter som går till kommunen regionen. Det handlar också om rennäringens framtid när fler områden exploateras och där vill vi att dess behov och möjligheter att utvecklas finns med i minerallagen. Grunden i vår fundering är att gruvor kommer oavsett om man säger ja eller nej i det lokala hojtet. Därför måste vi nu när det rörs på många håll i Sverige göra vår stämma hörd. För det kan ta 20 år innan nån bryr sig. Men gör vi ingenting nu så får vi börja om från början om 20 år. Vi i partiet Framtid i Jokkmokks Kommun tar nu fram ett eget förslag som vi snart kommer att lägga fram i politiken. Tyvärr måste jag säga att vår motion om mineralstrategi till kommunfullmäktige har hamnat i tjära. Det händer ingenting. Och om det har jag mina åsikter. Därför jobbar Framtiden på vårt vis med denna oerhört viktiga fråga. Och synpunkter tas emot.
 
Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Marie säger:

    Jag tycker att det ni för fram är väldigt bra....för dom yngre, förhoppningsvis....men vad händer med oss som är 50+ och inte arbetsföra?? Jag tycker vi ska satsa på dom yngre...men vad i hela fridens namn ska hända med oss andra??

    2013-01-22 | 00:27:57

Kommentera inlägget här: