Framtid i Jokkmokks kommun

I vått och torrt!

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I kväll var det uppföljningsmöte och diskussion om hur vi går vidare med arbetet för att delvis återställa vattenmiljön i den nu döda älvfåran från Letsi kraftstation och förbi Vuollerim ned till det forna utloppet i storälven. Med ikväll var folk från vattenfall, länsstyrelsen, kommunen och ett 30-tal Vuollerimbor. Det som föranleder de nya tagen i den gamla diskussionen om vattenkraftens oerhörda negativa miljöpåverkan är några händelser.
 
Dels EU:s vattendirektiv som ställer krav på vattenmiljön och som vattenkraftföretagen försöker slippa undan med hänvisning till att det blir för dyrt med god miljö. Inom vilken annan bransch skulle man kunna komma med slekena undanflykter utan att dragas till Uppdrag Granskning?
 
Dels de kontakter som nu finns med riksdagsfolk som arbetar med frågan om vattenkraftens miljöpåverkan. Det riksdagsfolket var som tidigare skrivits om 3 dagar i Vuollerim i augusti.
 
Och framförallt. Vi lever i 2013 och den lagstiftning som vattenkraften i vår kommun styrs av är från 1918. Det har gått en tid sen dess. Allting annat i samhället är förändrat. Utom?!
 
Det vi nu gör är att sätta fart på arbetet att ta fram underlag vad gäller torrfåran och hur en delvis återställning ska gå till. Och med det menas en året om vattenföring på den 15km långa sträckan. Vi har många underlag redan idag och kommer att ta fram fler. Det arbetet leds av Jokkmokks fiskegrupp och fiskekonsulenten. Jokkmokks fiskegrupps styrelse har representation från Jokkmokks kommun, länsstyrelsen, Jokkmokks allmänningsskogar och fritidsfisket via Jokkmokks Jakt och Fiske.
Dels så bildades en arbetsgrupp med Vuollerimbor som kommer att formulera ett arbetssätt för att handha frågan. Frågor som kanske behandlas där är opinionsbildning, vilken påverkan på den lokala ekonomin (socioekonomi-kan det verkligen heta så) kan en älv som även Vuollerimborna kan nyttja ha. Men som sagt där kommer mer besked framöver.
Och de som har hållit i arbetet mot riksdagsledamöterna och övrigt lobbyarbete kommer att intensifiera detta.
 
Så ett stort kliv blev det. Nu är bara det långa mödosamma jobbet kvar. För kom ihåg. Ingenting är gratis, i synnerhet inte elektriciteten.

Roland Boman i Framtiden.

Bilderna på älven strax nedanför Vuollerim är från boken "Rumpan har gått" som handlar om flottningen på Lilla Lule älv. Och visar före och efter. Torrt och dött i forsen har det snart varit i 50år. Det ska det inte vara Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: