Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvseminarium.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

För några veckor sedan var ett intressant seminarium om gruvor och hanteringen runtikring här i Jokkmokk. Det var kanske inte så mycket nytt under solen, men några korn kommer ju alltid fram.
Från länsstyrelsens(LS) representant fick vi information om hur de hanterar det de är ålagda. Det var mestadels tillståndshantering och liknande. Lite kul var det att länsstyrelsen uppfattar det som om dom företräder allmänhetens intresse. Dom flesta har väl trott att de egentligen är statens företrädare. Och en viss skillnad är det nog. Men en kort sammanfattning av LS kan nog vara att det går sin gilla gång. De kan begära in uppgifter och ibland fördröja etableringar, men verkligheten är nog att ju större investeringar desto mindre risk att något stoppas. Och så har det mestadels varit över tid.

Bergmästaren(BM) fanns också på plats och redogjorde för sin roll i gruvhanteringen.BM och Bergsstaten har funnits sedan 1647. Det är alltså en mycket gammal instution. Deras uppgift är att handlägga och besluta i ärenden som rör prospektering och mineralutvinning enligt minerallagen från 1991.
Några intressanta saker diskuterades och redovisades. En sak som det går att höja på ögonbrynet åt är att det finns så få aktiva gruvor i Sverige. Om jag uppfattade BM rätt så är det kring tjugo gruvor igång runtom landet. Och många av de som nu undersöks för igångsättning är gamla gruvor som kanske startas om. Huvuddelen finns i Norrbotten, Västerbotten och Bergslagen.Själv har jag trott att det var betydligt många fler. Men BM tyckte också att prospekteringen på Nordkalotten var eftersatt, så det kan kanske innebära att vi får se en ökad prospektering framöver.
Ett annat intressant svar BM gav var på frågan om de nekat någon att starta upp en gruva av någon anledning. Och i modern tid så har det inte hänt. Så det kan kanske tolkas som ett besked. Däremot så tyckte BM att det var optimistiskt att tro att en gruva ska hinna börja producera redan till år 2017 i Jokkmokk. Några år till lät det som allt runtom med tillstånd mm tar.
Med var också en professor Ulf Wiberg(UW) från Umeå Universitet. Han har arbetat med utredningar åt,med och kring gruvbranchen sen 1970-talet. Han pratade en hel del om infrastruktur- bostäder, vägar,skolor- sånt som kommunerna är tvungna att stå för vid större etableringar. UW menade att det lika gärna kan ställas krav på ett gruvbolag att bygga bostäder, inte bara kommunen. Och det är en intressant aspekt. Så var det ju en gång här. Både Vattenfall och gamla Domänverket hade eget fastighetsbestånd när de ännu hade ett ansvar för samhällena här och inte bara sin och statens plånbok. UW pratade också om vikten för kommunen att ha ett brett nätverk för att bearbeta de frågor som läggs på det offentliga vid en gruvetablering som som nu kanske väntar Jokkmokk. Och där hade han en intressant fundering. Han föreslog att man skulle vända sig mot Europa och EU för att knyta kontakter mot näringslivet, politiken, tjänstemän. Och det är nog en klok tanke.Att gå utanför Sverige.

Men en sammanfattning av gruvresonemanget blir nog att det finns inget i svensk lagstiftning som idag med vad vi vet, kan stoppa en gruvetablering i Jokkmokks kommun. Däremot kan den förskjutas några år framåt i tiden.
Det som är till stor del är den avgörande frågan för en gruvbrytning är ekonomin. Ekonomin hos gruvföretaget, världsekonomin, malmpriserna och efterfrågan. Och svaret lär vi få inom en snar framtid.

Roland Boman för Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: