Framtid i Jokkmokks kommun

Vattenkraft och miljö.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I går kväll (2012-11-21) var ett intressant möte på Folkets Hus i Vuollerim. På agendan var den torrlagda älvfåran från Letsi kraftstation förbi Vuollerims samhälle. En sträcka på 1,5 mil. Det pågår idag ett arbete med utgångspunkten att återskapa ett vattenflöde i den torrlagda älven. Mycket folk var på mötet, en 30-35 styckna.
 
På mötet gavs information från vattenrådet för Luleälvens område. Vattenrådet har länsstyrelsen som huvudman, kommunerna är med och i olika undergrupper finns både enskilda och företag.
Vattenråd finns över hela EU och är en konsekvens av ett EU-direktiv för att säkerställa god vattenkvalitet i våra vattendrag. Både som dricksvatten och övrig miljö med inriktning på ekologisk potential. Och därmed har EU gett Jokkmokksälvarna som miljömässigt hårt drabbats av vattenkraften en chans till rehab. Men det kräver ett stort lokalt engagemang.
 
Det finns olika grader av möjligheter att delvis reparera de nu för vattenkraft exploaterade älvarna. Men för de utbyggda Jokkmokksälvarna gäller den sämre statusen som kallas KMV- kraftigt modifierade vattendrag- vilket på vanligt språk betyder ungefär totalförstörda vad gäller miljö och ekosystem. Och i detta ligger nu en intressant nästan Moment 22 liknande diskussion. De stora kraftbolagen som äger vattenkraften i de stora älvarna vill att de ska undantas från åtgärder enligt vad EU föreskriver. Samtidigt som bla. Vattenfall i annonser och på sin hemsida marknadsför sin elförsäljning med bilder på levande brusande forsar, så är verkligheten den att all vattenkraftsel de säljer kommer från torrlagda dödade forsar och vattendrag. Samtidigt som vattenkraften under lång tid har marknadsförts som grön el, vill kraftbolagen inte göra åtgärder för att förbättra miljön i vattendragen. Och denna gröna el som har hyllats, kommer från älvar där kraftbolagen en gång har betalat ersättningar för totalskada på älvarna. Totalskada betyder i det här fallet som vad det låter. Det ursprungliga ekosystemet är totalskadat med det sätt som vattenkraften bedrivs idag i våra Jokkmokksälvar. Och EU har gett en ingång till en förändring till det bättre.
 
Från länsstyrelsen fiskeexpert så fick vi en genomgång av ett projekt i Klarälven med likartade förutsättningar som i älven vid Vuollerim. Och även en genomgång av möjligheterna att återskapa en bra fiskmiljö vid ett mindre vattenflöde i den nu torrlagda fåran från Letsi och nedöver. Bilder som med en mindre mängd vatten (10kubikmeter/sekund) i den nu torra älvfåran visar att det är klart genomförbart att skapa goda förutsättningar för en levande älvsträcka.
 
Det var också en genomgång från besöket av fyra riksdagsmän i augusti.De tillbringade tre dagar med utgångspunkt i Vuollerim för att sätta sig in i vattenkraftens påverkan, både på samhälle och miljö. Det har gett den här frågan en ingång till den svenska riksdagen som tidigare saknats.
Så sammantaget så finns nu en möjlighet att lyfta frågan om miljökonsekvenser och torrlagda älvfåror som vi tidigare inte har haft. Men det måste drivas på från oss som bor i denna kommun.

Roland Boman i Framtiden.

Bilden kommer från den torrlagda älvsträckan från Akkats kraftstation i Jokkmokks samhälle. Akkats är kraftstationen ovanför Letsi.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: