Framtid i Jokkmokks kommun

Mineralstrategi?!

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Kan en lokal mineralstrategi för Jokkmokks kommun framtagen här hos oss tillföra gruvdiskussionen något. En strategi som kanske talar om kommunens och medborgarnas syn på gruvnäringen. Eller är det bortkastad tid.
 
Som jag har beskrivit i några tidigare blogginlägg så är alla partier i riksdagen överense om att Sverige ska satsa hårt på gruvverksamhet. Miljöpartiet, vänsterpartiet och sossarna har i en gemensam tidningsartikel gett sin syn. Den artikeln finns på bloggen- Gruvarsamt eller inte-. Och det kan ju vara intressant att jämföra med den lokala retoriken.
Sen vet vi ju också att Jokkmokks kommun, markägare, rennäring och andra berörda inte har något att säga till om.Se bla. rubriken "Gruvseminarium" på bloggen.
 
Så utgångsläget är, Jokkmokks kommun och medborgarna har inget att säga till om. Däremot så äger staten helt frågan. Våra riksdagsmän har sagt att det ska vara så. Miljöpartister, Moderater, Socialdemokrater sitter alla i samma båt. Och ror för fullt gör Vänstern, Centern, Folkpartiet, Kristdemokrater och Sverigedemokraterna.
Så egentligen är det väl bortkastad tid att ha en lokal åsikt om mineraler. Ja, egentligen om man ska se hur det ser ut idag, för 50 år sen och för 100 år sen. Våra riksdagsmän tycker inte att kommunerna klarar av att få del av bestämmandet över våra marker. Riksdagsmännen vill själva vara Svenska Staten och bestämma och det är nog ingen hit för oss i glesbygden.
 
Det som händer idag är att Norr- och Västerbotten arbetar fram en mineralstrategi.(Se Länstyrelsen i Norrbotten, sök på mineralstrategi). Nästan alla är med och det beskrivs allt. Allt är toppen, toppen. Det beskrivs hur gruvnäringen nu ska bli motorn i norra Sverige, och hur man ska bygga hållbara idealsamhällen. Staten, gruvnäringen, universiteten, facken ska alla gå hand i hand mot det förlovade landet. Och precis som i mineralstrategiartikeln som S, MP, och V skrev så glömmer man bort kommunerna och de som bor här. Och det är nog så idag att näringsministern Annie Lööf har ett gediget stöd från hela riksdagen när hon säger att vi ska vara glad för de jobb som skapas i gruvnäringen.
 
Jaja och efter detta så är det väl bara att sätta sig på åskådarplats och låta drakarna fortsätta som gjort i hundrade år.
Ja det är frågan det. Själv tror jag att vi ändå måste börja röra på oss. För oss i Jokkmokk så handlar det inte längre om att vara glada över att vi skickar en massa miljarder till Svenska Staten- Stockholm från råvaruhanteringen inom vattenkraft,skog och kanske gruva. Vi måste börja få vara med. Något måste stanna kvar av de miljardvärden som skeppas ut. 1959 krävde inlandskommunerna att de skulle få ta del av värdet från vattenkraften för att kunna utvecklas efter att utbyggnaderna var färdiga. Riksdag och regering sa nej. De två största vattenkraftkommunerna i Sverige, Jokkmokk och Ragunda är idag bland Sveriges fattigaste. Idag säger våra riksdagsmän att det ska så förbli.
 
Därför tror vi i Framtiden på att Jokkmokk som första kommun ska ta fram en egen mineralstrategi som ska användas mot riksdagsfolket för att få till en ändring i lagstiftningen.
Som världen ser ut så blir det gruvbrytning här när världsekonomin vill ha malm. Och flera områden finns på kartan i Jokkmokk. Bla. de tre K. Kallak, Kåbdalis och Kåskats. I olika faser.
En Jokkmokksk mineralstrategi berör oss alla, och bör i slutändan vara känd av oss alla. Och den ska vara Jokkmokksk, för länet och landet jobbar med sina egna strategier.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: