Framtid i Jokkmokks kommun

Vem kunde tro detta?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/elen-slukar-vara-loner_7116345.svd


En intressant artikel som belyser hur politiska beslut kan påverka ekonomin hos enskilda och företag i negativ riktning. Avregleringen av elmarknaden som riksdagen beslutade om i mitten av 1990-talet var grundläggningen till en massiv penningöverföring från folk och företag till ett fåtal kraftproducenter och staten. Det som först hände var att energipriserna sänktes av de få stora aktörerna. Det innebar att mindre energiföretag blev billigare att köpa upp eftersom vinsterna minskade för dom. De stora aktörena köpte då upp företag för som det visade sig, billiga pengar. Ex. så såldes Stockholms energibolag till Fortum.
Nu med de möjligheter som Sveriges Riksdag gett de stora kraftbolagen att göra hur de vill så agerar dessa kraftfullt. De köper upp konkurrenter så att de tre stora (Vattenfall,Fortum och Eon) själv kan sätta dagordningen Och dagordningen är höjda elpriser. Och elpriserna har stigit med flera 100% på 10år.
Men detta hade de inte kunna göra om de inte gått som hand i handske med politiken. Riksdag och regering såg ju fort vilken mjölkko som energin blev. Elskatter, moms, överföringsavgifter, elcertifikat. Listan blir lång på hur man skulle klå folk och företag på pengar. Och den gigantiska förflyttningen av hushållens pengar till stat och energiföretag genomfördes.
Det går ju att enkelt räkna ut hur mycket pengar staten(via riksdagen) och kraftbolagen konfiskerat från ditt hushåll på 10år. För en villa som drar 30000 kilowatt så kan det röra sig om 150000 kr. Skattade pengar från din börs direkt till kraftbolagen och staten. För vår lilla kommun Jokkmokk med få innevånare så rör det sig om jättesummor som vi får skicka iväg. 
Så tänk på det när ni betalar er elräkning nästa gång. Det är ingen naturlag med höga priser. Det är de som vi i riksdagsval utsett att vara statens företrädare mot folket som vill ha det så.

Roland Boman för Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: