Framtid i Jokkmokks kommun

Nyttan av vattnet. Del 1

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Jag har just varit och fiskat nedströms det forna Kaitumfallet ungefär 1km från Jokkmokks centrum. Just nu släpps lite vatten genom luckorna i Akkats kraftstation. Jag tänkte göra lite halsbrytande övningar med politik och ekonomi om detta.
Vattnet som rinner i den gamla älvfåran precis nu är gratis för Jokkmokksborna. Jaha, so what tänker ni. Kostar det inte staten en massa pengar. Jo så är det.
 
Men sen när är Jokkmokksborna staten? Staten är idag vad jag förstår det som styrs av riksdagen. Alltså beroende på när i tiden så är det Moderater, Sossar, Miljöpartister mfl. som är staten. Varav nio från Norrbotten. Dessa nio är staten i Norrbotten. Visserligen har de flesta av oss röstat på någon av dessa statens tillsynsmän från Norrbotten, men innebär det att Jokkmokksborna är staten och har rätt att ta del av de pengar som vattnet som blir till ström ger. Nej säger våra norrbottniska riksdagsmän. Staten ska ha allt, riksdagens uppgift är att driva in detta. Och en speciell logik säger att när vi här i vår kommun inte får ta del av statens vinster på vårat vatten då är faktiskt inte Jokkmokksborna en del av staten.
 
Men vad menas med att vattnet är gratis när det rinner i den gamla torrfåran? Ja det är inte bara gratis, det ger intäkter till det Jokkmokk som inte är en del av staten. Men hur? Det är ju bara en massa gammvatten säger nån.
 
Jo i ett litet kort ekonomiskt perspektiv på den timme jag var dit i eftermiddag, så var det fem fiskare på en sträcka av 500m. Av dessa fem var det bara jag som var boende i byn. Någonstans har vi alla utlägg för denna tripp som tar oss till älven. Dom utifrån betalar bränsle, kanske övernattning och mat. Beroende på hur du fiskar så kan det ju gå något drag också. 1timme i en annars torrlagd älvfåra med fem fiskare ger ett antal 100-lappar, kanske 1000-lappar om det ger en övernattning. Pengar som går direkt in i service och handel i Jokkmokk. Tack vare en kort stunds gratis vatten i älven. Ett kort ögonblick då inte staten via sina riksdagsmän tar allt. Ett kort ögonblick med det som är en av framtidens näringar.
 
Roland Boman för Framtiden
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: