Framtid i Jokkmokks kommun

Gruvan och Turism

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

I den intensiva debatten om Gruvan så förs turismen,besöksnäringen in i hetluften. Det kommer att försvinna jobb inom turismen och satsa på turismen istället, sägs det. Tyvärr så vet jag inte vilka turistföretag som idag använder det tilltänkta gruvområdet, men det borde väl någon kunna tala om, och i vilken utsträckning. Däremot så vet jag att skogsbruket har avverkat området i varje fall ett par gånger, så för dem har området haft betydelse. Och även vad gäller turismen så är det nog så att endast FRAMTIDEN som vet hur det slutar.

Det slagträ som nu turismen blivit är samtidigt lite kul. Gruvmotståndarna säger att besöksnäringen kommer att drabbas hårt av en gruvetablering och gruvförespråkarna säger att det händer för lite inom besöksnäringen. Och om man får uttrycka sig lite försiktigt så har nog bägge parter fel, mest bara för att de inte vet vad de pratar om, samtidigt som de tycker att de vet precis vad de talar om. Hur det nu kan gå till.

Vad är då turism. Grunddefinitionen antagen av FN 1993 lyder sålunda.
Aktiviteter som företas av en person som reser från ordinarie bostadsort för övernattning eller dagsbesök. Avsikten kan vara såväl arbete som fritid.
 
Inte så komplicerat.

"Turismens begreppsnyckel" säger också att det är besökarens konsumtionsutlägg som skall beräknas. Alltså hur och var turisten gör av med sina pengar. Och det märkliga är att turisten kan vara en gästarbetare som äter och bor.
Dessa utlägg avser: Logi, livsmedel, restaurang,transport, shopping och aktiviteter.

Nå vad har det med gruvan att göra.

Om man ser på tillgänglig statistik från branchorganisationer så ligger inte Jokkmokk så dåligt till. Om man tar omsättning per innevånare vilket ju är rimligt så ligger Jokkmokks kommun ständigt bland de 10% av kommuner som har störst omsättning per innevånare. Den senaste statistiken visar oss på en 25:e plats i landet. Före oss i länet ligger Arjeplog och Arvidsjaure där biltestningen lämnar ett stort avtryck, Haparanda med IKEA som magnet och Kiruna den största gruvkommunen i landet, samtidigt som de har lyckats utveckla besöksnäringen.

För Jokkmokks del så finns givetvis ett utrymme att omsätta mer inom besöksnäringen. Vi har förutsättningarna. Och det finns en målsättning att fördubbla antalet människor som jobbar i näringen fram till år 2020. Och då är det intressant hur en ny näring- gruvnäringen- kan påverka de siffrorna. Kommer en gruva att positivt påverka de områden som är grunden för intäkter inom besöksnäringen och där de flesta jobb finns? Logi, restaurang osv.
Och även här så är dett nog bara FRAMTIDEN som vet. Men alla har sina åsikter.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: