Framtid i Jokkmokks kommun

Forsen har tystnat

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

Forsen har tystnat
Det herren skapat av form och skönhet
en gång i ensligt belägna byn.
Har nutidsherrar med krut och borrar
förmått utplåna inför vår syn.

Nu står ett kraftverk med djupa tunnlar
Dit löper ledningar ut och in
Men hjärtats ledningar har man kapat
och sprängt med ett sår uti folkets sinn.

Jokkmokks Jokke.

Forsen har tystnat.    Det herren skapat av form och skönhet  en gång i ensligt belägna byn.  Har nutidsherrar med krut och borrar förmått utplåna inför vår syn.    Nu står ett kraftverk med djupa tunnlar  Dit löper ledningar ut och in.  Men hjärtats ledningar har man kapat och sprängt ett sår uti folkets sinn.    Bengt Simon Johansson  Bengt Djupbäck  Jokkmokks Jokke

Framtid i Jokkmokks kommun kommer att med ojämna mellanrum publicera utdrag från den debatt som försigick i kommunen och i Sverige när vattenkraftsepoken var som störst hos oss från mitten av 1950-talet och 10 år framåt. Dels för att idag så skäller man på att de som då fanns som styrande i Jokkmokks kommun för att de inte gjorde något när Jokkmokksälvarna byggdes ut dels för att jämföra med tonläget idag när gruvbrytning snart är en verklighet i vår kommun. Framtidens förhoppning är att vi kan kanske lära av historien och att allt inte är som man tror.

Bilden under Jokkmokks Jokkes text är från Porsiforsen med en del av den gamla bron som låg strax ovanför den nuvarande bron efter Murjeksvägen utanför Vuollerim. Bron sprängdes när den nya var klar och det som var ett stort utflyktsmål ligger nu under vatten.

Jokkmokk Jokkes föräldrahem låg strax ovanför bron och ligger vad jag förstår nu under vatten. Texten beskriver också väl mångas känslor då. Och Jokkmokks Jokke framstår även i sin musik som en stor samhällsdebattör.

Roland Boman För Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: