Framtid i Jokkmokks kommun

Stockholm- beroende av bidrag.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

väger över Täby och Dorotea har lika stor andel barn i förskolan, och ändå får Täby ut drygt 27 000 ­kronor mer per barn. Detta beror på ett utjämningssystem som bygger på antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskola lika ofta som storstadsbarn. Trots orättvisorna tiger regeringen Reinfeldt.
väger över Täby och Dorotea har lika stor andel barn i förskolan, och ändå får Täby ut drygt 27 000 ­kronor mer per barn. Detta beror på ett utjämningssystem som bygger på antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskola lika ofta som storstadsbarn. Trots orättvisorna tiger regeringen Reinfeldt

Norrland betalar dagis i Stockholm

16 april 2012. Utjämning

Glöm myten om stockholm­arna som försörjer Norrland.

Det är precis tvärtom.

Hundratals miljoner kronor går från småkommunerna i Norrland till de rika kommunerna runt Stockholm. Det är Täby, Lidingö, Solna och ­Sollentuna som tjänar på den svenska skatteutjämningen.

Barn i Täby värda mer

Syftet med utjämningen är att till exempel alla svenska barn ska få en likvärdig förskola ­oavsett var de växer upp i ­landet. De rikare kommunerna ska helt enkelt bidra till de fattigare kommunernas för­skoleverksamhet. Så är det i ­alla fall tänkt.

Men nu har tidningen Dagens Samhälle granskat utjämningssystemet och kommit fram till att ett förskolebarn i Täby är värt 74 543 kronor medan ett barn i Dorotea bara får 47 403.

Täby och Dorotea är två jämförbara kommuner, de har lika stor andel barn i förskolan, ­ändå får Täby ut drygt 27 000 kronor mer per barn.

Bygger på antaganden

I Sollentuna kommun norr om Stockholm får varje barn 75 014 kronor medan barnen i jämförbara Bergs kommun ­bara får 46 549 kronor.

Sollentunabarnen får alltså ut 60 procent mer av systemet.

Orsaken till orättvisorna är ett gammalt utjämningssystem. Det utgår inte från hur många barn som faktiskt går i för-

skolan utan bygger sina beräkningar på en massa antaganden, som att glesbygdsbarn inte går i förskolan lika ofta som storstadsbarn.

Två utredningar har pekat på orättvisorna, men regeringen Reinfeldt tiger ihjäl dem. Den senaste kom för ett år sedan, den parlamentariska utredningen var helt enig: Systemet måste göras om. Men den utredningen ligger fortfarande kvar på moderate ­kommunminister Peter Normans bord.

Där lär den ligga ända fram till valet 2014.

Peter Norman vågar väl inte föreslå en modernisering av det gamla utjämningssystemet.

Det skulle innebära att han måste ta pengar från de rika kommunerna norr om Stockholm. Där bor hans kärnväljare. Där styr de moderata kommunalråden och de vill inte släppa ifrån sig ett öre till några fattiga kommuner utanför Stockholm.

Moderaterna tiger

Den svenska förskolan kommer att förbli orättvis, ett dagisbarn i Stockholm får 30 000 kronor mer än ett barn i Gullspång. Ett barn i Solna får 33 000 mer än ett barn i Filipstad.

Det är Moderaterna som stoppar utjämningen och det är barnen utanför Stockholm som drabbas

(källa: Aftonbladet)


Har vi haft rätt som vanligt om Stockholm och försörjningsstöd från resten av landet.

Nu har det avslöjats för hela Sverige det vi länge har vetat. Det är Stockholmsområdet som inte klarar av att stå på egna ben. Det är landets små kommuner som får betala för att hela Stockholm ska leva. Och de som är mest bidragsberoende är de rika kommunerna i Stockholmsområdet. Att de stora vinster som görs i företag som Vattenfall, Svea Skog och LKAB skickas ograverat för att bygga infrastruktur och annat i storstaden har vi ju länge vetat om. Men det som nu beskrivs i artikeln är att också det svenska skatteutjämningssystemet  är ett sätt att omfördela skattepengar från glesbygd till storstad. Tvärsemot vad som alltid sagts.
Däremot så kanske Aftonbladet försöker göra det lätt för sig och skylla på ett parti i riksdagen. Sanningen är nog att både S och M har godkänt det här systemet. Och ingen kommer nog att ändra på det. För det handlar i slutändan om var den stora mängden väljare finns. Inte någon sorts rättvisa som gör att hela Sverige ska leva. Den tiden och parollen är nog långt borta. Så vill vi ha nåt så får vi göra det själva. Som vanligt.

Roland Boman för Framtiden

Kommentarer


Kommentera inlägget här: