Framtid i Jokkmokks kommun

Är likheten större än vad som skiljer?

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

M och S. Lika som bär, eller?






Här står M närmare S än allianskollegerna

Sänkta ingångslöner

För en tid sedan krävde FP att ungdomslönerna bör sänkas inom kommuner och landsting. C gick därefter ett steg längre och hävdade att ingångslönerna på arbetsmarknaden bör sänkas med upp till 25 procent.

Men Fredrik Reinfeldt har varit tydlig med att förslagen inte är aktuella att driva i en alliansregering. Enligt ­honom tycker Moderaterna att folk ska få mer i plån­boken, inte­ tvärtom.

Arbetsrätten och Las

Både C och FP vill luckra upp arbetsrätten och bland annat slopa turordningsreglerna i Las, vilket de menar sänker trösklarna in på arbetsmarknaden.­ KD har tidigare krävt en lag om proportionalitet vid fackliga strejkåtgärder.

Men Moderaterna har benhårt sagt nej och säger att man värnar den svenska modellen som den ser ut, vilket bygger på en socialdemokratisk modell.

Saudiavtalet

2005 slöts ett militärt avtal mellan den dåvarande S-regeringen­ och Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av alliansregeringen, trots att både KD och FP var emot det, då Saudiarabien är en brutal diktatur.

M hävdar, precis som S, att av­talet bör finnas kvar.

 

(Källa: Aftonbladet)

Sänker sänkta löner ungdomsarbetslösheten eller sänker det ungdomarna?

Centerpartiet och folkpartiet kör nu hårt med förslag för att sänka löner för unga människor. Parollen är, ju billigare arbetskraft desto bättre. Och i synnerhet om du är ung. Då ska du sälja din arbetskraft riktigt billigt. Moderaterna och sossarna däremot står i den frågan varandra väldigt nära och delar inte lönesänkarmodellen. 
Men i samband med att Handels och arbetsgivarna slöt sitt avtal häromdagen så visade det sig att facket är med på att införa en modell av ungdomslöner som liknar centerpartiets förslag med bla. sänkta ingångslöner på 25% för ungdomar. Och centernpartiets ledning plockar poäng, men ingen rättrådig kritiserar Handels uppgörelse så det är nog fler som kommer att följa baki.
Men det finns några synpunkter som tål att fundera över. Och som var och en kan ha sin åsikt om.

*Arbetslösheten bland ungdomar är ju på en historiskt hög nivå. Men skapar lägre  löner verkligen fler jobb? Eller blir det bara billigare att anställa en som ändå hade blivit anställd?

*Finns verkligen alla dessa jobb för unga arbetslösa någonstans och bara väntar på billigare arbetskraft? Har någon sett jobben?

*Många unga har idag svårt att få heltidsjobb utan har deltid och vikarierar på olika arbetsplatser. Hur kommer de att klara sig om en redan låg deltidslön ska kapas med 25%? Och idag är det oftast omöjligt att uppfylla kraven för a-kassa för unga.

*Vilka jobb för unga finns här idag i Jokkmokks kommun och hur har det sett ut över tid? Kommer det att anställas fler inom handels område nu när det har en modell för sänkta ungdomslöner?

*I Jokkmokks kommun har under lång tid funnits en 30-80-20 modell vad gäller ungdomars rätt att välja om de ska få bo kvar eller flytta. Oavsett regering så har man inte tillåtit att Jokkmokk eller övriga inlandet ska få en utveckling som övriga Sverige. 30-80-20 betyder. När en årskull (skolklass) blivit 30 år så ska 80% av dessa tvingats flytta för att  inte politiken (läs socialdemokrater och moderater)tillåter att de vinster som som statens företag gör i kommunen används till lokal utveckling utan går ograverat till storstadsområden. 20% av en årskull tillåts vara kvar för att upprätthålla en allt bräckligare samhällsservice.Jämför 30-80-20 med din egen skolklass från högstadiet. Hur många är kvar

*Vilket parti eller block, allians eller rödgrönt, har en politik som tillåter unga människor i glesbygd att välja?

Roland Boman för Framtiden.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: