Framtid i Jokkmokks kommun

Malmfond igår och idag.

Kategori: Framtid i Jokkmokks kommun

På 1950/60-talet så var det en intensiv diskussion om framtidsfrågor i glesbygden. Då såg man vilka utmaningar som låg i framtiden för att behålla och utveckla inlandet som annat än råvaruleverantör.
 
Människor i kommunerna, länsstyrelser, folk på universitet mfl. deltog i den debatten och stod upp för glesbygden. Men precis som idag så var motståndet kompakt från Stockholm, riksdag och regering att ta tag i inlandsproblematiken.
 
1961 lyckades trycket från norr att tvinga fram bildandet av en malmfond!!
 
Just det!! En modell av det vi idag kräver i samband med nystarten av gruvor i våra marker.
 
Och som en överväldigande majoritet i riksdagen säger nej till.
 
Det kan ju också vara så att för 50 år sen så var du friare som makthavare att arbeta för den del av landet som födde dig. Idag riskerar man ju sparken om man inte gör vågen hela tiden i större företag, politiken osv.
 
Nå, vad blev det av malmfonden. Det blev som vanligt.
 
Innan den riktigt hunnit etablera sig så lades den in i ett större statligt ämbetsverk STU för forskning mm. (1968). Senare blev det NUTEK och nu heter det Tillväxtverket.
 
Tillväxtverket är mest känd för sina överdådiga personalfester. När chefen fick sparken efter brakafestandet så fick hon ett nytt jobb.
 
Och där blev malmfondens cirkel sluten. Hon fick jobb som gruvsamordnare i den expansion som gruvnäringen nu är i.
 
Det är så det brukar bli när Norra Landet försöker få ta del av sina rikedomar. Men det blev i varje fall ett sjutusan till festande i Stockholm för malmfondens pengar.

Roland Boman i Framtiden.

Kommentarer

  • Terje Boqvist säger:

    Har svårt att förstå dagens politiska klimat. För att öka "mångfalden" inom skola och äldreomsorg, bjuds riskkapitalister in och de tar väl för sig av våra skattepengar. För att öka prospektering och gruvdriften i landet skänker vi bort mineraltillgångarna. Med motiveringen att det är en riskfylld kapitalplacering. För visso är det så. Men det är risker även för kommunerna. För Jmk är det en enorm miljörisk om olyckan är framme, vår "vildmarksprofil" klassas ned. Om många flyttar in och börjar "sätta bo" i Jmk. Investeringar av alla slag görs. Plötsligt faller malmpriserna... Det är risker som borde motivera att en del av vinsten tillfaller Jmk. Att skapa/få en malmfond, inte för Jmk:s "vanliga drift". Utan för framtidssatsningar, när gruvepoken är över.

    2013-10-24 | 21:57:04

Kommentera inlägget här: